Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hit­no ri­ješiti pi­ta­nje vo­do­snab­di­je­va­nja

U ovom momentu, pored rada na dugoročnim i srednjoročnim planovima usklađivanja razine kvalitete pijaće vode u Vojvodini sa zdravstvenim i tehnološkim standardima razvijenih zemalja, potrebna su i hitna rješenja i izmjene koje bi omogućile minimum izvjesnosti u pogledu stabilizacije kvalitete pijaće vode, i tako osigurali što redovnije snabdijevanje stanovništva, zaključeno je na sastanku pokrajinske tajnice za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr. Ljiljane Čonkić s predsjednikom SO Zrenjanin Milanom Čežekom, predsjednikom Izvršnog odbora Općine Kovin Dragomirom Adamovim, zastupnikom Skupštine APV Nikolom Maksom, i direktorom zrenjaninskog JP »Vodovod i kanalizacija« Bratislavom Tomićem, koji je održan 13. siječnja u Novom Sadu.
    Tema sastanka bile su velike teškoće i neriješeni problemi u snabdijevanju pijaćom vodom u ove dvije banatske općine. U Zrenjaninu je nadležni organ inspekcije, zbog nedozvoljenog prisustva i količina zabranjenih materija, pod prijetnjom trajnog obustavljanja snabdijevanja pijaćom vodom čitave općine, naložio hitnu sanaciju i unapređivanje tehnološkog procesa proizvodnje i razine kvalitete vode za piće.
    Pokrajinska tajnica za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr. Ljiljana Čonkić upoznala je goste s naporima Izvršnog vijeća, da u suradnji s Republičkom vladom, kao i uz pomoć kredita Fonda za razvoj APV, pokuša stvoriti preduvjete za dugoročno i srednjoročno rješavanje ovog pitanja. U tijeku je izrada Studija o vodosnabdijevanju na razini čitave Republike, kao i posebna studija o alternativnim rješenjima vodosnabdevanja u APV, posebno za općine u kojima postoji problem prisustva arsena u pijaćoj vodi. Osim toga, Izvršno vijeće je usvojilo odluku kojom će problemi snabdijevanja pijaćom vodom i vodosnabdijevanja uopće, biti prioritet financiranja Fonda za razvoj Vojvodine u sljedećoj godini.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika