Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­hvaćena ini­ci­ja­ti­va o uje­di­nje­nju

Nakon preliminarnih razgovora predsjedništava dvije hrvatske stranke, u ponedjeljak 16. siječnja Vijeće Hrvatskog narodnog saveza održalo je sjednicu s jednom točkom dnevnog reda – ujedinjavanje s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini. Nakon sjednice, Franjo Vujkov, predsjednik stranke, priopćio je da je Vijeće jednoglasno donijelo odluku da se prihvati inicijativa za ujedinjenje stranaka, te je dano ovlaštenje Predsjedništvu HNS-a da nastavi dogovore oko konkretiziranja i realiziranja poslova oko održavanja zajedničke skupštine obiju stranaka.
    Očekuje se da se ovog tjedna održi sjednica predsjedništava dviju stranaka, i Vijeće HNS-a je za sve potrebne aktivnosti ovlastilo Predsjedništvo stranke, Franju Vujkova, Branka Horvata, Duju Runje i Belu Ivkovića, članove Vijeća. »Dobili smo nacrt deklaracije koja je u načelu prihvaćena s prijedlozima za dopunu s naše strane. U organizacijski odbor Skupštine s naše strane delegirana su tri člana – Dujo Runje, Branko Horvat i Ivan Tikvicki - s tim da su oni zaduženi da u roku od dva dana daju naš inicijalni prijedlog za dopunu deklaracije. Deklaracija će biti akt o ujedinjenju stranaka pod uvjetom da bude usvojen od izaslanika obje stranke na zajedničkoj sjednici«, rekao je Vujkov.
    Od Franje Vujkova smo saznali i da je Zoran Vojnić Tunić, dosadašnji dopredsjednik stranke, podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u HNS-u. Vojnić Tunić je rekao kako je ostavku na dosadašnje funkcije u HNS-u podnio zbog toga što obnaša više dužnosti u institucijama hrvatske zajednice i smatra kako je nemoguće kvalitetno raditi i dati maksimum u isto vrijeme na tri različita mjesta, a što je čest slučaj u našim institucijama. »Pozdravljam ideju ujedinjenja dvije stranke jer je to najbolje rješenje za hrvatsku zajednicu, a što se moje ostavke tiče, mislim da je pošteno napraviti reviziju svojih aktivnosti i opredijeliti se za ono što se može najkvalitetnije uraditi«, izjavio je Zoran Vojnić Tunić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika