Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šest košarkaških desetljeća

Druženje s košarkaškom loptom Karlo Kopilović započeo je još davne 1946. godine, kada je u prvim poslijeratnim godinama započeo s prvim treninzima u pionirskoj momčadi KK Spartaka iz Subotice. Igrajući na mjestu »playa«, tj. organizatora igre, bio je aktivan sve do 1962. godine, kada se preselio uz crtu terena »aktivirajući« se u novoj ulozi. Ulozi košarkaškog trenera koji već puna četiri desetljeća uspješno radi s košarkašima i košarkašicama, podučavajući ih tajnama ove lijepe i dinamične igre pod obručima.
HR: Gotovo šest desetljeća ste u košarkaškom sportu, a više od četrdeset godina radite kao trener. Kako ste se odlučili igračku karijeru nastaviti sportsko-pedagoškom?
Glavni »krivac« za moju trenersku karijeru bio je Nikola Pavković, bivši igrač i tada nastavnik u OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Subotice, me je pozvao da mu pomognem u radu s djecom u školi. Bilo je školske 1959.-60. godine, i započevši rad s djecom nisam ga prekidao do danas…
HR: Odlučivši se za trenerski poziv svoja znanja iz aktivnog igranja usporedo ste kontinuirano dopunjavali stručnim usavršavanjem kod vrsnih košarkaških stručnjaka.
Nekoliko puta sam bio na stručnom usavršavanju i stažiranju kod vrhunskih stručnjaka poput Bore Stankovića, dugogodišnjeg generalnog sekretara FIBE, legendarnog košarkaškog maga profesora Nikolića, negdašnjeg saveznog izbornika Žeravice i još nekih eminentnih košarkaških veličina. Gledajući ih kako rade, »upijao« sam znanje i zanat košarkaškog trenera.
HR: Vašu trenersku karijeru obilježila je svestranost u radu sa svim dobnim kategorijama između oba košarkaška pola.
Kada sam počeo profesionalno da radim, na samom početku, bio sam jedini košarkaški trener u Subotici, i meni nije bilo teško da radim i s djecom i sa seniorima. Također nikad nisam pravio razliku u radu s muškarcima ili djevojkama, uvijek je u prvom planu bila košarka.
HR: Razvoj muške košarke u Subotici umnogome »duguje« vašoj trenerskoj palici.
Kada sam započeo na klupi Spartaka natjecali smo se u najnižem (sreskom) rangu, da bi kontinuiranim radom uspjeli stići do druge savezne lige Istok, što je u bivšoj zajedničkoj državi bilo izuzetno jako ligaško natjecanje.
HR: No, jedan sukob na relaciji trener-uprava odveo Vas je, prije dvije decenije, definitivno u žensku košarku.
Istina je da sam došao u konflikt s tadašnjim predsjednikom kluba i prešao da radim s pionirskom školom. Dolaskom bivšeg igrača Tome Popovića na čelo kluba i poslije njegovog ličnog nastojanja i uvjeravanja, pristao sam da radim s djevojkama i uspio sam napraviti dobre rezultate u pionirskom i juniorskom uzrastu.
HR: Djevojke iz pionirske košarkaške škole dominirale su saveznom košarkaškom scenom.
Generacija Wildove, Bašićeve i ostalih djevojaka iz pionirske škole prebačena je u Spartak i postale su savezne pionirske prvakinje bivše države pobjedom u finalu protiv Elemesa iz Šibenika.
HR: Radili ste uspješno s oba košarkaška pola. Je li lakše trenirati mušku ili žensku ekipu?
Rad s djevojkama je vrlo specifičan zbog objektivnih uvjeta rada na relaciji muški trener – ženska ekipa, koji isključuju normalnu »mušku« komunikaciju u radu s muškom momčadi. S momcima se može razgovarati i u svlačionici, što je kod cura, posve normalno, nemoguće, povrh toga djevojke su često preosjetljive na kritike, znaju zaplakati, imaju »emotivnih« problema. No, lijepo je raditi s oba košarkaška pola…
HR: Profesionalizacija ženske košarke produžila je košarkaški vijek mnogih igračica.
Mogućnost osiguranja životne egzistencije igranjem košarke ostavile je mnoge igračice aktivnim i poslije dvadeset i neke godine, koje su u vrijeme amaterskog bavljenja bile granične za prestanak treniranja kod mnogih djevojaka. Dosta je naših bivših igračica koje su na pragu treće decenije, ali i dalje s uspjehom igraju…
HR: Modernizacija košarkaške igre, uz poboljšanje uvjeta za rad, značajno su pomogli popularizaciju ove igre.
Kad smo mi počinjali još se znalo igrati i na šljaci, zimi u hladnoj dvorani Gimnazije, dok je danas posve drugačije. Uz to košarka kao igra doživjela je veliki globalni razvoj, uz znatan napredak svih njenih čimbenika. Mnogo brže se igra, pravila su drastično promijenjena i sve to čini košarku jednim od najpopularnijih sportova današnjice. Uzmite samo da u naše vrijeme za napad nije bilo vremenski limitirano…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika