Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Coca - Cola i Vi

Iako je vani temperatura ispod ništice, i više je vrijeme za topli čaj, jedan ledeni napitak naručuje se, kupuje i pije više od vrelog zimskog konkurenta. Nije u pitanju nikakva enigma, jer je odgovor posve jednostavan. Coca – Cola se jednako pije neovisno o godišnjem dobu na svim kontinentima i podnebljima našeg planeta, nepromijenjenog okusa i kvalitete po originalnoj recepturi još iz 19. stoljeća.
118 GODINA COCA-COLE: Najpopularnije bezalkoholno piće pojavilo se na svijetu, koji će ubrzo osvojiti, još davne 1886. godine, kada je i oficijelno registrirano i zaštićeno zaštitnim znakom svog imena. Na početku se ovaj gazirani napitak karamel boje prodavao po pet centi za čašu, uz golemu senzaciju i popularnost izazvanu pojavom nesvakidašnjeg pića koje se reklamiralo kao »dobro za trbuh«. Prodaja Coca-Cole, u tom pionirskom periodu njene ekspanzije na tržištu, vršila se iz specijalnih aparata na točenje, jer vlasnik kompanije Asa Griggs Candler nije previše polagao na mogućnost flaširanja svog produkta. No, jedan od prodavaca čudesnog gaziranog napitka Joseph A. Biedenharn iz Vicksburga, Mississippi u svojoj prodavaonici slatkiša pokrenuo je 1894. godine prvo punjenje Coca-Cole u obične boce marke Hutchinson. O svojoj ideji je obavijestio vlasnika kompanije Candlera, ali je ovaj ostao dosljedan svojoj prvobitnoj nakani originalne prodaje iz aparata sličnih onima u kojima se pravi limunada.
    Neviđeni bum na tržištu, koji je izazvala »Coke«, zainteresirao je 1899. godine dvojicu mladih odvjetnika Benjamina F. Thomasa i Josepha B. Whitheada iz Chattanooge, Tennesse koji su u pregovorima s vlasnikom kompanije Candlerom dobili ekskluzivna prava na bocu po cijeni od jednog dolara na teritoriju SAD. Ubrzo im se pridružio i treći odvjetnik John T. Lupton, te su ambiciozni i poduzetni juristi započeli unosni biznis. Podijelivši američki teritorij na tri interesna dijela, započeli su tijekom prvog desetljeća 20. vijeka s intenzivnom prodajom prava na flaširanje svim zainteresiranim prodavačima sve popularnijeg gaziranog osvježavajućeg napitka. Ali, ono što »dobro ide« oduvijek je bilo predmet pokušaja imitacije unatoč legalnih i zaštićenih prava originalnog vlasnika patenta. U želji da se to spriječi, vlasnici prava za flaširanje raspisali su natječaj za originalnu bocu Coca-Cole. Tzv. konturna boca, čiji dizajn podsjeća na obline ženskog tijela, djelo je Root Glass Company Terre Hautea iz Indiane, pobijedila je na natječaju, postavši jedan od najpopularnijih patenata i zaštićenih znakova u cijelom svijetu sve do današnjih dana.
INTERNACIONALNOST: Mega popularnost napitka, koji se nezaustavljivo širio po svim saveznim državama SAD, neumitno je dovela do promišljanja o »internacionalizaciji« unosnog biznisa i njegova plasmana izvan matične zemlje. Osvajanje ostatka svijeta započelo je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća otvorenjem postrojenja u Francuskoj, Guatemali, Meksiku, Belgiji, Italiji i Južnoj Africi. Na početku Drugog svjetskog rata Coca-Cola se već punila u 44 zemlje diljem svijeta. Planetarna ekspanzija dovela je do proširenja kapaciteta i inventivnih promjena u ambalaži, te se počelo puniti u boce veće zapremine. Prva konzerva (limenka) pojavila se 1960. godine, ostajući do danas jedno od najpopularnijih »pakiranja«. Danas, u prvim godinama trećeg milenija i svom trećem stoljeću uspješnog egzistiranja u svakodnevnom životu milijuna njenih konzumenata, Coca-Cola je popularnija nego ikad. Vrhunskom reklamom i marketinškom strategijom uspjela je obraniti svoj globalno poznati brand, osvojivši sve neosvojene teritorije i milijarde novih potrošača. Otvaranjem bivšeg SSSR-a i Kine prema zapadnome svijetu diljem Istoka »nicali« su reklamni panoi i svjetleće reklame pića koje je najbolje kada je ledeno hladno i koje piju svi bez obzira na dob i uzrast. Amerika je izmislila Coca-Colu, ali je svijet postao njen dom.
COCA-COLA I SPORT: Najjaču promotivnu djelatnost Coca-Cola ostvaruje na polju sportskog marketinga i svojim znakovitim prisustvom na svim velikim natjecanjima poput Olimpijada, Svjetskih, Europskih i inih prvenstava. Ali vrijedno je spomenuti, kako je ova kompanija nebrojeno puta sponzorirala i razna manje atraktivna sportska događanja mlađih kategorija, ostvarujući maksimu poslovanja firme u jakim i dobrim odnosima između proizvođača i potrošača. Ovo gazirano osvježavajuće piće na bazi biljnih ekstrakata obojeno karamelom ima osobinu da ga vole piti svi, bez obzira na status i uspješnost. Poslije sportske aktivnosti, bila ona profesionalna ili rekreacijska, pogotovu u toplim proljetno-ljetnim danima, ledena Coca-Cola najbolje osvježava i vrhunske i obične sportaše. Na koncu, interesantno je zamijetiti kako velika većina »kokakoličara« koji započnu piti svoje piće u djetinjstvu ostaju mu vjerni i u poznoj starosti, jer Coca-Cola ne poznaje dobne granice u privrženosti svojih obožavatelja!                                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika