Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Me­dij­ska skrb za Hr­va­te iz­van Ma­ti­ce

Njegova profesionalna, pa i osobna okupiranost fenomenom života nacionalnih manjina granicom odsječenih od svojih matica najviše je doprinijela utemeljenju »Korijena«. Na ideju je Ivo Kujundžić došao dok je iz svojega dopisničkog ureda HTV-a u Budimpešti od 1992. do 1996. godine promatrao na koji se način zemlje u okruženju brinu o svojim sunarodnjacima u inozemstvu.
    »Mađarska televizijska postaja ‘Duna TV’, na primjer, emitira cjelodnevni program namijenjen Mađarima izvan domovine, i taj projekt financira njihova Vlada«, objašnjava za Hrvatsku riječ urednik Korijena Ivo Kujundžić, inače rođeni Subotičanin, nekadašnji novinar Subotičkih novina.
    Ideja o utemeljenju slične, dvotjedne emisije, koja će redovito pratiti život, status i probleme Hrvata u susjednim zemljama dobila je ubrzo »zeleno svjetlo« ravnatelja HTV-a Mirka Galića.
    Od emisije pripremane u skromnim produkcijskim uvjetima Korijeni su u pet godina postojanja izrasli u svojevrsnu instituciju medijske skrbi o hrvatskim manjinama izvan matične Hrvatske. Izvješća o njihovom svakodnevnom životu stižu iz Italije Austrije, Mađarske, Rumunjske, Vojvodine, Makedonije, Crne Gore.
    »Cilj nam je pomoći Hrvatima u okolnim zemljama u očuvanju nacionalnog identiteta«, ističe Ivo Kujundžić.
    Uredništvo Korijena, koje pripada Redakciji vanjske-politike Hrvatske televizije, oslanja se na dopisništva HTV-a u ze-mlji, kao i dopisnike iz Austrije, Mađarske i Vojvodine.
    Na prošlotjednom prijemu u Zagrebu povodom obljetnice Korijena bio je nazočan veći broj uzvanika iz svijeta politike, diplomacije, suradnika i medija.
    Emisija »Korijeni-hrvatske manjine u Europi« emitira se svake druge subote, od 16,35 na drugom programu HTV-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika