Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljeno 125. »Veliko prelo«

Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i ove je godine organizirao tradicionalno »Veliko prelo« u velikoj dvorani Centra u Subotici. Okupljene goste je pozdravio predsjednik Centra Bela Ivković, a prelo je otvorio gradonačelnik Subotice Géza Kucsera.
    U programu »Velikog prela« nastupili su Folklorni odjel i Ženski pjevački zbor HKC-a »Bunjevačko kolo«, a goste su tijekom večeri zabavljali subotički orkestar »Ravnica« i tamburaški ansambl »Patria« iz Požege. Po tradiciji, bila je izvedena i pjesma Nikole Kujundžića »Na veliko prelo«, danas poznata pod nazivom »Kolo igra, tamburica svira«, koju je otpjevala Antonia Piuković. Za razliku od ranijih godina, bio je priređen i kraći dramski program kojega su izveli Ana Sikora i Aleksandar Malušev. Iste večeri objavljene su tri dobitnice nagrada na natječaju »Za najlipču preljsku pismu«. Prvu nagradu je osvojila Branka Dulić pjesmom »Pivaj pismu o salašu«, drugu Nedeljka A. Šarčević za pjesmu »Prelo«, a treća nagrada je pripala Đuli Milodanović za pjesmu »Veliko prelo«.
    Održan je i izbor za »najlipču prelju«, u čijem natjecanju je sudjelovalo 14 mladih djevojaka. Za najljepšu je prema glasovima gostiju izabrana Marina Matković, prva pratilja joj je bila Ivana Merković, a druga Marijana Milodanović, sve tri Subotičanke. Uručeni su im prigodni darovi, a po starom običaju među darovima sponzora našle su se i rađene papuče kao dar Organizacijskog odbora na čijem je čelu bio Josip Horvat. Organizirana je i bogata tombola, a »preljsko« veselje je dočekalo jutro.
    Među gostima ovogodišnjeg prela bili su potpredsjednik republičke vlade József Kasza, gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović, treći tajnik u Veleposlanstvu RH u Beogradu Stipan Medo, konzul prvog razreda i djelatnica u Generalnom konzulatu RH u Subotici Miroslav Kovačić i Lidija Duk Princ, ispred mađarskog konzulata u Subotici Ferenc Sípos, zatim potpredsjednik SO Subotica Lazar Baraković, predsjednik IO SO Subotica Árpád Papp, predstavnici katoličkog svećenstva Andrija Kopilović i Bela Stantić, predstavnici kulturnih institucija iz Subotice, te gosti iz Čitaonice u Mohaču.
    Voditelji programa su bili Željka Cvijanov i Branko Uvodić.                            

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika