Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ci­nična ge­sta

I, što ćemo sad? Incidenti se u Subotici nastavljaju, a TV emisija koja o ekscesima treba izvijestiti skida se s programa državne televizije. Jesmo li doista upali u kovitlac, ili još uvijek ima oslonca za koji se možemo uhvatiti?
   Nema sumnje da je zabrana TV Divana, jedine televizijske emisije na hrvatskom jeziku u SCG, najciničnija gesta koja se u ovoj situaciji mogla poduzeti. TV Novi Sad, koja se cijelo desetljeće smatrala predvodnikom ratnohuškačke politike s ove strane bojišnice, sada se samopostavlja kao najvažniji moderator medijskog prostora u Vojvodini. Prošlogodišnjim otvaranjem drugog kanala TV Novi Sad za programe na manjinskim jezicima, nije dogovoreno da to bude ograđeni zabran u kojem će manjine nesmetano tancati i pjevati i time usiljeno pokazivati kako su s razlogom potcjenjivane, jer, eto, ništa drugo i ne znaju. Ljudi iz manjinskih medija barem to nisu shvatili tako, niti im je to tko otvoreno rekao. A, izgleda se računalo upravo s tim.
   Jer, čim je u TV Divanima progovoreno o nedavnim incidentima usmjerenim protiv ovdašnjih Hrvata, o njihovim mogućim uzrocima i neželjenim posljedicama, emisija je nenajavljeno i bez bilo kakvoga službenog objašnjenja ukinuta. Umjesto nje, gledatelji su se mogli nastaviti diviti narodnim nošnjama i igrama nekih drugih »egzotičnih« manjina.
   A u TV Divanima nije rečeno ništa osim onoga što svi već dobro znamo. Da su incidenti učestali, da im se mora stati na kraj, da im je cilj unositi u ljude nelagodnost i zebnju. Možda bi sve to čak i prošlo, budući da većina ovdašnjih, pa i neki inozemni mediji danima bruje o tome, da kojim slučajem Tomislav Žigmanov, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje i službenu uporabu jezika, nije u emisiji u jednom momentu podsjetio kako su elektronski mediji u Srbiji, među njima i TV Novi Sad, slabo ili nikako izvještavali o ekscesima na sjeveru Bačke. To je podsjećanje imalo svoju težinu tim prije što je Žigmanov naveo i da je na istoj toj TV Novi Sad jesenas, bez ikakvih ograda i naknadnih komentara, emitirana emisija »Otkopčano«, u kojoj je povjesničar Jovan Pejin grubo vrijeđao nacionalne manjine u Vojvodini, pa prema tome i Hrvate, za koje je rekao da tu niti ne postoje.
   Razni vučelići, kekovići, grubači, štule, baletićke i ostale patriotske novinarske vedete, koji su godinama bili zaštitni znak TV Novi Sad u vrijeme njene najcrnje povijesti, izgleda i danas imaju svoje vjerne sljedbenike kojima je strano sve što vuče na novinarski profesionalizam.
   Što će biti sudbina TV Divana, odlučit će uredništvo ove emisije. Ukoliko je tancanje i iju-ju-kanje jedino što trebamo gledati u TV emisiji na hrvatskom jeziku, onda je bolje da je i ne gledamo. Manjinâ u Vojvodini ionako ima dovoljno, naći će se već neka koja će zadovoljiti folkloraške prohtjeve probirljivog rukovodstva TV Novi Sad.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika