Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavnici AP Vojvodine i Županije Vukovarsko-osječke održali tiskovnu konferenciju
Međunacionalni odnosi i dalje glavna tema
VUKOVAR – U županijskim prostorijama u Vukovaru je danas održan sastanak predstavnika Izvršnog vijeća Vojvodine i predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj kojemu je nazočan bio i predstavnik hrvatske lokalne vlasti Mirko Jagetić, zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana, član SDSS-a. Veljko Džakula, predsjednik Izvršnog odbora Srpskog demokratskog foruma kaže kako je jedno od glavnih pitanja kako doći do imovine izbjeglih Srba, kako podnijeti zahtjev za obnovu kuća, kako izvršiti stambeno zbrinjavanje koje je vezano za stanarsko pravo. »Vjerujemo da institut stanarskog prava treba zaživjeti a da je prvi korak zbrinjavanje ljudi koji nemaju pravo na obnovu a nemaju se gdje smjestiti.« Broj izbjeglih Srba u Srbiji i Crnoj Gori ne zna se točno. Kalkulira se s brojem od 200 tisuća. Katica Bengin, zamjenica pokrajinskog tajnika Izvršnog vijeća Vojvodine tvrdi da je od ukupnog broja izbjeglica 52 posto smješteno u Vojvodini. »Teško je izvesti broj izbjeglica jer su izbjeglice uzeli državljanstva Hrvatske, BIH i Srbije i Crne Gore pa oni u stvari više, prema Međunarodnom pravu i nisu izbjeglice, no ove godine svakako predstoji preregistracija izbjeglica.« – najavila je Bengin
    Potpredsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Duško Radosavljević je prokomentirao napad na novinare i časopis »Hrvatska riječ« koji se izdaje u Subotici: »Apsolutno, napad na »Hrvatsku riječ« nije pospješen od strane vlasti u AP Vojvodini. Mislim da znate tko je na vlasti u Vojvodini, mislim da znate tko je predsjednik Pokrajinske skupštine i mislim da znate tko je predsjednik Izvršnog vijeća. Apsolutno nije. Mi smo sa naše strane vratili Hrvate u službene institucije. Međutim, ekscesi koji se događaju jesu uvezeni u Vojvodinu s ciljem da se Vojvodina destabilizira. Ali to je cilj jedne druge, šire, politike koja nažalost u Srbiji ima poklonike.« – zaključio je Radosavljević. J.K.
Ško­le ra­di­le na Božić
 
SOMBOR – Radost učenika somborskih škola i njihovih roditelja da će školski raspust započeti na Božić 25. prosinca bila je kratkog vijeka. Pokrajinski ministar za znanost, kulturu i obrazovanje donio je odluku da škole u Vojvodini započnu zimski raspust 25. prosinca ali su tu odluku direktori somborskih škola ignorirali i započeli raspust 31. prosinca!
    Što reći na takvu odluku? Je li u pitanju neznanje direktora škola da značajan dio somborskuh učenika ima Božić 25. prosinca i da skoro cijela Europa neradi u te dane? Umjesto svetkovanja bo-žićnih blagdana mnogi učenici iz okolnih sela koji se školuju u Somboru na Badnju večer su morali biti u školi a pojedini profesori na sam dan Božića su zakazali kontrolne zadaće.
    Očigledno kako se ovdje ne radi o neznanju ili o neinformiranosti direktora škola već su to vjerojatno ili ateisti, zaostali iz prethodnog režima ili je u pitanju zla namjera prema dijelu sugrađana.
    Kada je prigovoreno na ovako planirani raspust, lokalne školske vlasti saopćile su da im u rujnu, kada su sačinili plan rada nitko nije predočio potrebu raspusta za Božić. Kako se isti ovaj ¨propust¨ može ponoviti i za naredni Božić, evo neka se već sada primi k znanju da će naredni Božić biti 25. prosinca 2004. godine.
 J. Pekanović
Po mi­ro­vi­nu u Apa­tin

SONTA – Od nove godine, nove muke za Sonćane, osobito umirovljenike. Vojvođanska banka, zatvorila je svoj objekt u Sonti. Na sve urgencije, kako organa MZ, tako i udruženja umirovljenika Sonta, za iznalaženje mogućnosti da se bar mirovine isplaćuju u Sonti, odgovor je bio da to zakonski nije izvedivo. Sad Sonćani uplate i isplate mogu obaviti na jedinom PTT šalteru u mjestu uz dugotrajno čekanje u redu, ili se odvesti u Apatin. Marko Miloš, predsjednik Udruženja umirovljenika Sonta, ogorčen je zbog ovakve situacije: »U Sonti imamo oko 750 umirovljenika, od koji je oko 600 onih koji mirovine primaju preko Vojvođanske banke. Među njima ima puno onih koji su bolesni, koji jednostavno nisu u stanju otići do Apatina, ili im je teško niskih mirovina izdvojiti za autobusne karte. Održali smo niz sastanaka sa rukovodiocima Vojvođanske banke, bez ikakvog rezultata. Više jednostavno ne znam kome da se obratimo, pa ovim putem apeliram na one koji nam mogu pomoći da to urade što prije.«

Iz­van­red­na skup{ti­na HKPD »Du­kat«

VAJSKA – na izvanrednoj skupštini HKPD »Dukat« Vajska-Bođani, predsjednik udruge, Pavle Pejčić, ponudio je ostavku na tu funkciju, uz obrazloženje da nije uspio provesti sve zamišljeno. Ostavka nije prihvaćena, već se razvila diskusija, u kojoj je svaki član prihvatio svoj dio odgovornosti. Zbog neaktivnosti je zamijenjen jedan član predsjedništva. Pavle Pejčić nakon svega kaže: »Ponudio sam ostavku, to je bio jedini način da se članovi »Dukata« trgnu, da nešto poduzmu. Moramo se prestati plašiti i raditi ono što nam je zacrtano u Statutu. Samo tako ćemo opravdati svoje postojanje. Dogovorili smo da 21. veljače održimo maškare, a prije toga 31. siječnja, bit ćemo domaćini promocije Hrvatske riječi. Isto tako dogovorili smo se i da svi skupa pojačamo svoju aktivnost, kako bismo unaprijedili rad udruge.«
I. A.
Iz­bor no­vog čel­ništva MO DSHV u Son­ti

SONTA – 20. siječnja, u Domu kulture u Sonti, uz nazočnost Josipa Pekanovića, predsjednika i Josipa Kolara, tajnika somborske podružnice DSHV-a, održana je šesta izborna skupština MO DSHV Sonta. Izabran je novi Mjesni odbor od devet članova, te novo čelništvo: predsjednik Ivan Kozbašić, tajnik Stipan Silađev, dopredsjednici Ivan Miloš i Ivan Zlatar, te blagajnik Mario Jakšić. Nazočni članovi su u opsežnoj diskusiji dotakli probleme u dosadašnjem radu, te dali ideje i smjernice za intenzivnije djelovanje MO DSHV-a u dolazećem razdoblju, osobito na području lokalne zajednice.
I. A.
Popularna emisija za hrvatske manjine u svijetu
»Ko­ri­je­ni« sla­ve pe­tu ob­ljet­ni­cu
ZAGREB - Emisija Hrvatske televizije »Korijeni«, namijenjena hrvatskim manjinama u svijetu, obilježava pet godina emitiranja. Svečanost će se tim povodom održati u Zagrebu, u sjedištu HRT-a.
    »Korijeni« od početka ove godine ponovno se emitiraju svake druge subote na drugom programu HTV-a u terminu od 16,25. Urednik emisije je nekadašnji Subotičanin Ivo Kujundžić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika