Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obilježen dan MUP-a Srbije
Ugroženi svi građani podjednako ponedjeljak je u Tajništvu unutarnjih poslova u Subotici obilježeno 193 godine Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Na svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz lokalne samouprave i Sjevernobačkog okruga, izaslanstvo policije županije Csongrád i granične straže Republike Mađarske, potom predstavnici javnog i kulturnog života Subotice, vojske, kao i graničnih jedinica. Tim povodom veliki broj pripadnika subotičkog Tajništva unutarnjih poslova dobio je unapređenja i nagrade.
    Od glavne policijske kapetanije mađarske županije Csongrád posebno su nagrađeni pukovnik Svetislav Rajšić koji je dobio pištolj, dok su načelnici policije i kriminalističke službe Mirko Zinajić i Veljko Stjepanović dobili sablje. Nagrade im je uručio János Lukacs, brigadni general glavne policijske kapetanije županije Csongrád. Na svečanosti je pukovnik Svetislav Rajšić naglasio da se Subotičani ne trebaju brinuti zbog grafita i nekoliko nacionalističkih ispada, pošto je riječ o vandalizmu i bolesnim umovima koji ne mogu poremetiti odnose u ovoj sredini.
    »Odgovorno tvrdim, nisu ugroženi Hrvati, nisu ugroženi Mađari, nisu ugroženi Srbi – ugroženi su svi građani podjednako«, rekao je danas u povodu učestalih incidenata na sjeveru Bačke načelnik subotičke policije mr. Svetislav Rajšić.
    Ističući kako u incidentima koji su se dogodili u prethodna tri tjedna u Subotici i okolici nitko nije stradao, načelnik je konstatirao da u ovoj sredini »ne postoji niti jedan simptom mogućih nacionalnih sukoba«. »Svaki nacionalni sukob ima svoju prethodnicu, određenu situaciju i događaje – međutim, mi ovdje nemamo ništa od toga«, zaključio je Rajšić i poručio građanima Sjeverne Bačke »da mirno spavaju i da ne strahuju da će se nešto loše dogoditi«.         Incidenti koji su bili upereni protiv ovdašnjih Hrvata, njihova vjerska i nacionalna obilježja, načelnik policije je objasnio teškom »socijalnom i ekonomskom situacijom u zemlji«. »Građani mogu biti mirni, MUP će pružiti sigurnost za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost«, istaknuo je mr. Rajšić i dodao kako je policija na tragu osobama koje su odgovorne za događaje koji su uznemirili građane sjeverne Bačke.
Raz­di­je­lje­na sred­stva ko­ri­sni­ci­ma pro­ra­~u­na

Nakon odluke o privremenom financiranju Izvršni odbor je raspodijelio sredstva koja će direktni i indirektni korisnici dobivati dok se ovogodišnji proračun ne usvoji. Odluka o privremenom financiranju važi do kraja ožujka, i taj period treba se prebroditi s jednom četvrtinom prošlogodišnjeg proračuna. Sredstva u iznosu od 309 milijuna dinara raspoređena su za sve korisnike.
    Općinska vlada je izdvojila 30.000 dinara za tri prvorođene bebe u ovoj godini. Poklone u vrijednosti od po 10.000 dinara dobit će porodice Temunović, Kuktin i Dimović-Lakatoš, odnosno njihove bebe Mateja, Mia i Vanesa, koje su 1. siječnja rođene u subotičkoj bolnici.
    Tehnička škola od iduće školske godina planira uvođenje pilot zanimanja »elektrotehničar radio i video tehnike«. Budući da su mogućnosti zapošljavanja ovog obrazovnog profila dobre jer se audio i video tehnika razvija velikom brzinom, Izvršni odbor je podržao ovu inicijativu Tehničke škole. U narednoj školskoj godini škola bi upisala po 30 učenika na srpskom i mađarskom jeziku za ovo zanimanje.
Šest stotina tisuća di­na­ra za re­kon­struk­ci­ju

Gradonačelnik Subotica Géza Kucsera je ovotjedni brifing održao u prostorijama Udruženju umirovljenika gdje je predao ček od 600.000 dinara, sredstva prikupljena na božićno-novogodišnjem koncertu Subotička filharmonije, namijenjena za rekonstrukciju njihove zgrade u ulici Save Šumanovića. Zajedno s drugim donacijama iz Općine i radnih organizacija do sada je za rekonstrukciju osigurano oko 2 milijuna dinara a neophodno je oko 5 milijuna.
    Izrađen je projekt, a najavljeno je da će Udruženju umirovljenika u ovom poduhvatu financijski pomoći i Američka fondacija za razvoj.
    Na uručenoj pomoći su se ispred najstarije populacije Subotičana zahvalili predsjednik i potpredsjednik Udruženja umirovljenika Bela Jurković i Béla Rózsa.
Osnov­no obra­zo­va­nje
za od­ra­sle

Škola za osnovno obrazovanje odraslih pri Otvorenom sveučilištu obavlja upis polaznika u sve razrede na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku. Za jednu školsku godinu mogu se završiti dva razreda, a za osobe koje imaju obiteljske obveze postoji mogućnost oslobađanja od redovnog pohađanja nastave, uz izlazak na ispite u dogovoru s predmetnim nastavnicima. Školovanje je za nezaposlene osobe besplatno, a osigurani su i besplatni udžbenici, te putni troškovi za kandidate koji su iz okolnih mjesta. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu obratiti savjetodavcima i suradnicima Službe Subotica, osobno ili putem telefona 554-282.Zabilježen najveći
broj nezaposlenih

Podaci o broju zaposlenih na teritoriji Sjeverno-bačkog okruga pokazuju da je krajem prošle godine zabilježena, kako je istaknula Olivera Kopilović direktorica subotičkog odjeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje, najveća brojka nezaposlenih u povijesti okruga. Blizu 28.000 ljudi je bez posla, od čega je tri četvrtine u subotičkoj općini.

U »Subotičke pijace« 11 milijuna dinara

Javno komunalno poduzeće »Subotičke pijace« ove godine će uložiti oko 11 milijuna dinara u adaptaciju postojećih objekata. Najviše će se renovirati na Mliječnoj pijaci, prvenstveno dio krovne konstrukcije, ali i oko 40 tezgi. Na kvantaškoj, i pijaci u Teslinom naselju bit će postavljene nove rampe. Ova sredstva predstavljaju oko polovinu prihoda koja se na taj način vraćaju u održavanje samih pijaca radi poboljšanje kvaliteta usluga – istakao je direktor poduzeća Bela Bodrogi.

Dan sv. Franje Saleškog,
zaštitnika novinara

Tradicionalni prijem za novinare u povodu blagdana sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, priređuju i ove godine subotički biskup mons. dr. Ivan Penzes i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« a govorit će tom prigodom beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Susret će se održati u Domu Subotičke biskupije u subotu 24. siječnja s početkom u 12 sati.

Tribina o položaju
Hrvata u Vojvodini

Novosadski ured Helsinškog odbora za ljudska prava organizira tribinu o položaju Hrvata u Vojvodini, koja će se održati u subotu u 12 sati, na Otvorenom sveučilištu. Tribina je dio šireg projekta ove organizacije posvećenog zaštiti manjina, a do sada su u različitim gradovima diljem Vojvodine održani skupovima na kojima se razgovaralo o problemima i položaju etničkih zajednica koje žive u pokrajini.
Na tribinu o položaju vojvođanskih Hrvata pozvani su mnogobrojni predstavnici hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, HAD-a, političkih stranaka, i nevladinih organizacija.

Novi TV divani

TV divani emitiraju se u nedjelju 25. siječnja na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
Iz sadržaja emisije: prijetnje »Hrvatskoj riječi« i osvrt na druge incidente, predstavljanje knjige »Subotička matica« vlč. Josip Temunović
Subotički odbor G17 Plus
Ni­smo na do­brom
pu­tu!
 
G17 PLUS Subotica još jedanput najoštrije osuđuje postupke neodgovornih pojedinaca, koji ponovno narušavaju sklad međunacionalnih odnosa u našem gradu i pokušavaju unijeti uznemirenost u domove građana Subotice i njene okolice!
    Ne može se prihvatiti ponašanje nikak-vih fantomskih pokreta koji u ime pojedinih političkih organizacija prijete fizičkom likvidacijom djelatnicima medija. Zar ne postoji sloboda informiranja i sloboda izražavanja u ovoj državi i tko to sebi daje za pravo da izigrava nekakvog nacionalnog ili kakvog drugog cenzora? Također ne možemo prihvatiti pisanje grafita i skvrnjenje vjerskih objekata bilo koje nacije i vjeroispovijesti.
    Interesantno je da je potpisnik svih ovih bolesnih radnji upravo onaj izopačeni sustav vrjednovanja i razmišljanja koji nas je do jednog ludila već doveo. Ovakvi nastupi nekakvih famoznih oslobodilačkih pokreta ne vode u smjeru u kojem normalan svijet ide, nego nas vraćaju u povijest koja je suviše mračna da bismo opet bili aktivni sudionici u njoj.
    Zato je na nadležnima, ali i na ukupnoj javnosti grada, da razne famozne pokrete i raznorazne osloboditelje urazume, objasne im da idu u pogrešnom smjeru i smjeste ih u institucije u koje takvi spadaju, jer plašimo se da, kada njihovi skučeni umovi to shvate, bit će kasno.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika