Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dylanov »Otpad« i Cobainovi memoari

Krajem  siječnja u radnjama su se pojavili, gotovo istodobno, kompilacijski CD Boba Dylana, najznačajnijeg kantautora suvremene rock-glazbe, »The Bootleg Series, Vol. 5 – Bob Dylan Live 1975« (na slici), i  knjiga dnevničkih zabilješki pokojnoga   utemeljivača tzv. grunge rocka, negdašnjeg lidera  rock skupine »Nirvana«, pjevača, gitarista i skladatelja Kurta Cobaina. 
Dylanov CD je kompilacijska kolekcija koncertnih snimaka s dva albuma »otpadnog materijala« glasovite turneje po britanskome otočju iz davne 1975. nazvane The Rolling Thunder Revue, a održanih u Bostonu, Cambridgeu  i  Worchesteru. Uz CD slijedi i DVD, koji sadrži bonus izvedbe dviju skladbi iz Dylanova redateljska prvijenca, filma Renaldo and Clara. 
Na čitavoj pomenutoj turneji, dakle i na snimcima, uz Dylana nastupaju i skupina The Band, Joan Baez, Rambling Jack Elliott, Roger Mc Guinn, Mick Ronson, te glumica Ronee Blakeley, a većina materijala može se čuti i na oficijelnom albumu iz iste godine, koncertnomu »Hard  Rain«, kog su (vremešniji) ispisnici  potpisnika ovih redova  mogli svojedobno kupiti i u našim  prodavaonicama ploča.
Što se memoara pokojnog Cobaina (na slici ) tiče, njih je u vidu dnevnika objavila nakladnička kuća tjednika Newsweek, a objavljeni su pod skupnim naslovom »Journals«.
U knjizi Cobain mahom lamentira nad bezbrižnim dobom djetinjstva i glazbene anonimnosti, kao i vremenom u kojem droga još nije, kao i nesretni bračni mu suputnik Courtney Love, postala nezaobilaznim dijelom njegove zbilje. Izvrsno štivo za sve mlade, koji ne moraju nužno voljeti glazbeno djelo i lik pokojnoga rock pjevača.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika