Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečanost pre­ra­sla u tra­di­ci­ju

Tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert Subotičke filharmonije čiji je dirigent Berislav Skenderović održan je 28. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Slobodnog mjesta u publici nije bilo, a prikupljena sredstva od ulaznica upotrijebit će se za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Udruženja umirovljenika Subotice.
    Program je počeo izvedbom kompozicije P. I. Čajkovskog »Valcer cvijeća«, nakon čega se Subotičkoj filharmoniji u izvedbi G. Puccinijeve »Arije Mizete« priključila solistica Megyeri Izabella, gošća iz New Yorka, dok se u sljedećoj točki izvedbe S. Saensove »Arije Dalila« filharmoniji priključila solistica Rebecca Austin, gošća također iz New Yorka. Program je nastavljen nastupom quartetta »Four Fathers« iz Budimpešte, koji su izveli potpuourri iz raznih opera, a potom je filharmonija nastavila koncert izvedbom Straussovog valcera »Bečka krv«. Uslijedili su nadahnuti nastupi Rebeccae Austin koja je pjevala »Ariju Santuce« P. Mascagnia, Megyeri Izabelle koja je izvela »Ariju Judite« F. Lehára i quartetta »Four Fathers« s potpuourrijem popularnih melodija. Publika je svaku izvedbu pozdravila dugim aplauzima.
    Nakon što je Subotička filharmonija maestralno izvela Straussovu polku »Munje i grom«, glazbenicima su zajedno sa solisticom Rebeccom Austin oduševili publiku izvedbom Gershwinove kompozicije »Summertime«. U sljedećoj točki programa nastupili su »Four Fathers« koji su izveli potpuourri duhovnih pjesama američkih crnaca »Negro Spirituals«, nakon čega su nagrađeni snažnim aplauzom, koji je bio istog intenziteta i nakon izvedbe filharmonije »Tribute to Glenn Miller« G. Kučere, nastupa solistice Megyeri Izabelle koja je pjevala »Ariju Silvije« I. Kálmána i izvedbe Straussove »Trič-trač polke«.
    Uz zvuke Straussove kompozicije »Na lijepom plavom Dunavu«, gradonačelnik Géza Kucsera poželio je sretnu Novu godinu publici, glazbenicima i dirigentu filharmonije, kao i gostima-solistima, a koncert je završen uz zvuke Verdijeve kompozicije »Brindisi«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika