Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dijelovi tajanstvene prašume

Ovih dana opet nekako uživam u malim radostima i malim stvarima. Nekoliko me situacija podsjetilo na koliko toga moramo biti zahvalni. Naravno, ne mislim ovdje na zdravlje, ono je izvan svih kategorija. Mislim na okolnosti izvan nas samih.
Često me ljudi, kada pričam o životu u Segedinu, pitaju imam li ovdje društvo. Iskreno, ne znam što to ljudima znači. Ja sam dosta društveno biće i naravno da imam društvo u smislu da su ljudi oko mene s kojima razgovaram. No, nešto što prati ovu moju mađarsku fazu je da uživam u svom društvu. Volim se voditi na razna mjesta, događaje, šetnje, sportove. Puno mi je važnije imati nekoga koga možeš pozvati usred noći ako nešto pođe po zlu, bilo da se radi o liječniku, provalnicima, izgubljenom ključu od stana ili nečem trećem. Pa, imam to. A ono što me čudi je da mnogi nemaju ili jedva da imaju. Mislim da je to uvjet mirnog sna. Iako, ovisi i o osobi. Ponekad je više pitanje hoćete li nekoga pozvati. U velikom problemu, ne poznajući nikoga u gradu, pokucala bih na vrata prvog susjeda, a netko ne bi ni tražio pomoć svog prijatelja. Mi smo drugačiji.
I ne, moj uvod i razmišljanja nemaju mnogo veze s današnjim odredištem. Barem ne očito i izravno. Neke osobne sigurno. Neću objašnjavati, jer pisac može nešto zadržati za sebe.

Amazonija

U posljednje vrijeme dosta vremena provodim čitajući o Amazoniji, a prije svega o njezinim starosjedilačkim narodima i njihovom načinu života. Također sam željela napisati nešto osnovno o svakoj amazonskoj zemlji, pa tim povodom otvaram ovu seriju. Prvu u nizu.
Vjerujem da ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za Amazoniju, najpoznatiju prašumu na svijetu koja zauzima trećinu južnoameričkog kontinenta. Proteže se kroz čak devet država, a to su Brazil, Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Gvajana, Bolivija, Francuska Gvajana i država Surinam. Ime je dobila po rijeci Amazon koja joj je donijela život. Iako rijeka Amazon nije najduža na svijetu, svi se slažu da je svakako najmoćnija. Duga preko 6.500 kilometara, duža od nje je samo rijeka Nil, ova južnoamerička rijeka ima veličanstveni bazen koji obuhvaća područje od preko 7 milijuna četvornih kilometara. Rijeka Amazona toliko je bogata da sadrži vode koliko tri velike svjetske rijeke zajedno: Mississippi, Yangtze i Nil.

Sva ta plemena

Amazonija je poznata i po svojim stanovnicima, autohtonim indijanskim plemenima od kojih mnoga nikada nisu imala dodira s ostatkom civilizacije i koja su vrlo osjetljiva na sve promjene vezane uz prašumu, pa tako i njezinu sječu. Svako pleme ima svoju jedinstvenu kulturu, jezik, tradiciju i način života. Neki od poznatijih autohtonih naroda Amazonije su: Kayapo, Ashaninka, Yanomami, Matses, Huaorani, Witoto i Tucano. Važno je napomenuti da se domorodačka plemena Amazonije često suočavaju s prijetnjama poput gubitka svojih tradicionalnih teritorija, krčenja šuma, ilegalnih aktivnosti i klimatskih promjena. Očuvanje njihovih teritorija ključno je ne samo za njihov opstanak već i za očuvanje biološke raznolikosti i ekosustava cijele regije.
Ali plemena nisu jedini stanovnici ovih nabujalih prašuma. Njegova flora i fauna vrijedni su divljenja, strahopoštovanja i ostavljaju bez daha. Nadam se da ću uspjeti sve uvrstiti u seriju Amazonija. U svakom broju planiram tekst posvetiti jednoj od država Amazonije. Već u sljedećem broju družimo se u Brazilu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika