Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nagrada za Josipa Gorjanca

BEOGRAD – Josip Gorjanac (14 godina) iz Sombora dobitnik je treće nagrade u kategoriji autora od 14 do 18 godina na Memorijalnom natjecanju za mlade kompozitore Andrija Čikić. Gorjanac je nagrađen za kompoziciju Remniniscenza. 
Natječaj Andrija Čikić raspisuje Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu. Natječaj se raspisuje za jednu kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument (ukoliko klavir nije primarni) koju skladaju djeca uzrasta od 10 do 18 godina. 

Dani hrvatske kulture u Somboru

SOMBOR – Udruga građana Urbani Šokci organizira manifestaciju Dani hrvatske kulture 2023., koja će biti održana večeras (petak, 17. studenoga) u prostorijama Gradske kuće u Somboru. Početak je u 19 sati. 

Divanim šokački u Monoštoru

MONOŠTOR – KUDH Bodrog organizira književno-jezičnu manifestaciju Divanim šokački koja će biti održana sutra (subota, 18. studenoga) u Domu kulture u Monoštoru. »Program će biti posvećen bećarima, bećarenju, bećarcu, pismi, muškom divanu i ruvu... Poslušajte na koji način je Šokac (dada, stari...) upleo svoj identitet u nematerijalnu kulturnu baštinu Monoštora«, najavljuju organizatori. Početak je u 19 sati. 
(Foto: FB stranica Nas Monostor)

Otkazana predstava Salon mame Tereze

SUBOTICA – Predstava Salon mame Tereze Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo, koja je trebala biti igrana u nedjelju, 19. studenoga, otkazuje se zbog bolesti glumice. O novom treminu predstave publika će biti pravovremeno obaviještena, objavili su organizatori. 

Šokačko veče u Sonti

SONTA – KPZH Šokadija iz Sonte organizira Šokačko veče koje će biti održano u subotu, 25. studenoga, u Domu kulture u Sonti, s početkom u 19 sati. Ovo je manifestacija narodnog stvaralaštva koja uključuje pučku poeziju, pjesme i ples, pučko ruho, tamburašku glazbu, izložbu likovnih i etno radova. Bit će proglašeni i rezultati pjesničkoga natječaja Za lipu rič. 

35 godina Ansambla Hajo

SUBOTICA – Subotički Ansambl Hajo će povodom 35. obljetnice postojanja održati koncert Vrime piše priče u nedjelju, 26. studenoga, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Gosti koncerta bit će vokalna solistica Antonija Dulić i klapa More. Početak je u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti ili rezervirati pozivom na broj telefona +381/63/8087-839.

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice poziva književne autore i autorice iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili na dijalektalnim govorima Hrvata da šalju svoje neobjavljene rukopise radi njihove moguće objave u idućoj, 2024. godini. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom obliku na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Rok za slanje rukopisa je do 31. prosinca 2023. godine.
O uvrštanju rukopisa u nakladnički plan za 2024. odlučivat će Nakladničko vijeće. Prispjeli rukopisi se ne vraćaju autorima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika