Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Gospodin je štit života moga«

Susret mladih Srijemske biskupije održan je 20. svibnja, tijekom kojega su se okupili mladi iz župa diljem Srijemske biskupije, a kapela Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima je već drugu godinu zaredom bila velikodušni domaćin ovom lijepom susretu. Neposredno pred sv. misu zbor mladih je održao kraću liturgijsku pripravu za sve prisutne uz radosnu i mladalački ispunjenu duhovnu glazbu koja je uključivala pratnju orkestra gitara, tamburica, nekoliko flauta, udaraljki i timpana, kao i saksofona i klavijature. Ujedinjeni zbor mladih i orkestar okupila je katedralna orguljašica s. Cecilija Tomkić, a uključili su se mladi iz raznih župa Srijema, osobito Srijemske Mitrovice, Šida, Stare Bingule i zbor mladih iz Sota. Himna ovogodišnjeg susreta nastala je putem natječaja na društvenim mrežama Srijemske biskupije, gdje su mladi pozvani poslati svoje uratke vezane uz ovogodišnje geslo »Gospodin je štit života moga!«. Izabran je tekst Ane Umiljanović za koji su glazbu i aranžman napisale Ivana Velbl i Nives Široki, te je himna zajednički izvedena nekoliko puta tijekom susreta.
Udruženi zbor i orkestar animirao je i liturgijsko pjevanje svečane mise, koju je predvodio srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina u zajedništvu i koncelebraciji s gostom susreta – predavačem i propovjednikom vlč. Jakovom Rađom iz Zagreba, biskupijskim povjerenikom za mlade vlč. Dušanom Milekićem te ostalim svećenicima Srijemske biskupije uz asistenciju bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koji su došli podržati susret i dati svjedočanstvo vlastitog poziva.
»Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju, posebno mi je drago što sam sudjelovala u pjevanju tijekom svete mise, gde smo uspjeli razveseliti sve mlade pjevajući radosne duhovne pjesme. Smatram da su ovakvi susreti izuzetno važni, jer nas je u Srijemskoj biskupiji brojčano malo i mi mladi se trebamo povezati i usmjeriti jedni na druge. Ovaj susret je izvrsna prilika i način da se mladi upoznaju, čuju jedni za druge, druže se i sudjeluju u raznim aktivnostima susreta«, kaže Slavica Živković iz Sota.
Nakon svete mise mladi su predahnuli uz društvene igre i sport, nakon čega je uslijedila kateheza za mlade koju je, uz glazbene intervale zbora i orkestra, nadahnuto održao predvoditelj, vlč. Rađa. Nakon kateheze započet je rad u grupama, gdje su mladi predvođeni animatorima – bogoslovima i drugim suradnicima iznosili i dijelili svoja iskustva, postavljali pitanja i diskutirali na temu susreta, te zajednički sastavili i svoje nakane i molitve koje su prikazali na euharistijskom klanjanju. Euharistijskim blagoslovom završio je službeni dio susreta, a Presveti Sakrament ostao je izložen na oltaru za mlade koji su se htjeli duže zadržati u tihoj molitvi u crkvi, dok su ostali vani nastavili neformalno druženje i zabavu.
»Ove godine smo pod geslom ’Gospodin je štit života moga!’ okupili mlade Srijemske biskupije na zajednički susret, gdje smo došli zahvaliti i posvjedočiti svoju vjeru i snagu koju nam Gospodin daje u svakom trenutku. Mladi, ohrabreni i osnaženi ovim susretom, kreću dalje svjedočiti Gospodina u svijetu i prilikama koje su nama dane u ovim podnebljima i okolnostima u kojima živimo«, zaključio je biskup Svalina. 
S. Ž.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika