Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanje na književnog velikana

U organizaciji Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić 20. svibnja u župnoj odvorani u Zemunu održana je književna večer u povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. Središnji događaj u povodu obilježavanja ove obljetnice bit će održan u Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu 13. lipnja. Želja članova hrvatske udruge iz Zemuna bila je da i oni daju svoj doprinos obilježavanju ovog jubileja vezanog za velikog hrvatskog pjesnika, romanopisca, feljtonista, esej-ista i književnika.

Kultura kao spona 

O životu i djelu Antuna Gustava Matoša, njegovom boravku u Beogradu, o čovjeku koji je, kako je rekao, pravio sponu između Hrvatske i Srbije, govorio je Nenad Prokić, profesor i dramski pisac te savjetnik za humanitarne poslove u Ambasadi Suverenog Malteškog reda u Srbiji.
»Matoš je u Beogradu u dva navrata proveo po četiri godine i ostavio neizbrisiv trag. I danas je ostalo živo sjećanje na njega. Bio je živopisna osoba s jakim talentima i s veoma nesretnim životom. Bio je dobro primljen u Beogradu. Pobjegao je od austrougarske vojske i tu se nastanio. Kasnije, kada je dobio oprost, odlazi u Zagreb gdje relativno mlad umire. Imao je dosta prijatelja po svijetu, a tako i u Beogradu. Radio je jedno vrijeme kao muzičar u Narodnom kazalištu. Bio je jedan od značajnih hrvatskih pjesnika i Beograd ga nikada nije zaboravio, što potvrđuje i ova književna večer. Velikani se ne mogu zaboraviti. Politika je jedno, a odnosi među ljudima su potpuno drugačiji. I u najgorim vremenima ljudske veze se ne prekidaju. Srbe i Hrvate veže ista povijest, isti kulturni prostor, isti jezik i mnogo jače i bolje stvari nego one koje nas razdvajaju. Vjerujem da će to jednoga dana ponovno doći na svoje i da velikani neće biti zaboravljeni. Kultura uvijek vezuje ljude«, istaknuo je Prokić i izrazio zadovoljstvo što Fondacija u Beogradu nosi ime velikog hrvatskog pjesnika.

Podsjetnik i animacija članstva

Drugi važan razlog za održavanje književnih večeri je postojanje knjižnice u sklopu zemunske udruge koja je osnovana prije više od 20 godina. U početku je knjižnica bila okosnica rada Društva.
»Naš književni fond ima 1.600 knjiga, uglavnom hrvatskih autora i izdavača. U budućnosti planiramo staviti veći naglasak na rad knjižnice i izdati jedan letak koji bi se dijelio župljanima u crkvi i na kulturnim događajima kako bismo ih potaknuli na više čitanja. Književne večeri koje organiziramo također su način animiranja naših članova i upoznavanja s likom i djelom hrvatskih književnika. Antun Gustav Matoš je jedan od istaknutih hrvatskih književnika i željeli smo kroz književnu večer dati svoj doprinos obilježavanju 150. obljetnice njegova rođenja«, istaknuo je predsjednik zemunske udruge Branko Kajić.
Kulturni program obogatili su Josipa Žerjavec recitiranjem pjesama Antuna Gustava Matoša te klavijaturist Zoran Đorđević, koji je odsvirao nekoliko hrvatskih narodnih pjesama. Pokrovitelj događaja u Zemunu bili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće.
Održavanje ove književne večeri pozdravio je i zemunski župnik Jozo Duspara: »Nadam se da će ih u budućnosti biti više, da će kulturni programi biti bogatiji i posjećeniji. Poslije svake književne večeri se obogatimo i naučimo nešto novo. Tako je bilo i ove večeri i vjerujem da su i župljani zadovoljni.«
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika