Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevačke papuče u Americi, opis subotičkih »kraljica«

27. svibnja 1938. – Subotičke novine pišu da će 6. lipnja (na drugi dan Duhova) Dobrotvorna zajednica Bunjevaka prirediti svoju uobičajenu priredbu u Dudovoj šumi u 5 sati poslije podne.

28. svibnja 1937. – Subotičke novine pišu da su u Sjedinjenim Američkim Državama ušle u modu među elitnim svijetom papuče kakve nose bunjevačke djevojke.

29. svibnja 1928. – Zastava piše da je u subotu, 26. svibnja, poslije podne dijecezan bačke biskupije Ljudevit Budanović došao u Novi Sad. U nedjelju i ponedjeljak je obavio obred krizmanja. Na kolodvoru su biskupa dočekali članovi novosadskog gradskog senata i rimokatoličkog crkvenog odbora. Pozdravili su ga gradonačelnik Jovan Lakić i predsjednik crkvene općine Wilhelm Wilt. S kolodvora ga je automobil odvezao u grad. Pred njegovim automobilom išla je postrojba policajaca na konjima. Od gradske kuće do crkve bio je špalir školske djece i publike. Pred crkvom pozdravilo ga je svećenstvo i rimokatolička društva. U subotu navečer priređena je u njegovu čast bakljada i serenada na čelu s vojnom glazbom. Pred rimokatoličkim župnim domom, gdje je odsjedao, pozdravili su ga govornici na srpskom, mađarskom i njemačkom. Nastupala su i pjevačka društva Neven, Dalárda i Frohsinn. Biskup je na sva tri jezika zahvalio govornicima, pjevačima, građanstvu i vojsci na ukazanoj pažnji i počasti.

30. svibnja 1914. – Neven preporučuje svojim čitateljima neka kupuju knjige iz Hrvatske: »Kome triba bunjevačkih knjiga nek se obrati u Zagreb za godišnju krunu prinosa kod Jeronimskog društva će dobiti 4-5 knjiga pučkih, lipih i bogoljubnih. Ili ko mož godišnje bar 6 kruna žrtvovati neka ji pošalje Hrvatskoj Matici u Zagreb ili nek se javi kod uredništva Nevena, Hrvatske Zemaljske Banke ili kod Baše Vukmanovog Šimokovog u II. krugu i dobiće 9 učevnih knjiga da će se zagledati. Jedna zna od njih vriditi 5-6 kruna.«

31. svibnja 1913. – Neven donosi dugačak članak o vjerskom životu šokačkih Hrvata i običajima oko sahranjivanja mrtvaca. Tu piše između ostaloga da bački Šokci hodočaste u Aljmašu (selo u Općini Erdut). »A naš ti šokac rado i hodočasti, baš sam ji tušta vidio baranjski i bački šokaca u Bilim-Aljmašu pored Osika, gdi sa prosecijama idju u lipim broju, baš sam se razpitivao kakom nakanom dolaze oni na sv. mista. A oni velu zavitovani smo za dobrobit našeg rogatog blaga, te o suhim kruhu putuje tamo i natrag, dok niki opet drugi zavit uzima sebi«.

1. lipnja 1891. – Neven daje slikovit opis subotičkih kraljica: »Na Duhove kod nas je uvik kraljica, al ovo su samo duhovske kraljice, kojih vladanje ne traje dalje nego dva pol dneva. Al za to kratko vrime svi sokaci široke Subotice daleko odjekuju od kraljičinih pisama. Znadu one pivati starešini, starki, momku, divojki, djaku itd. A kad se njevoj zaštitnici u večer povrate ovako zapivaju: ‘Kraljicina majko, kraljicina majko ljeljo, / Peci nam kajgane, peci nam kajgane ljeljo, / I još suhi žmara i još suhi žmara ljeljo. itd. A putem hodajuć pivaju: ‘Hajte cure, da se pošetamo, da se pošetamo ljeljo.’ Najjeftinija se pisma piva za ‘grošić’, t. j. za dva novčića. Al ima i za pet krajcara. U večer sakupe se kod ‘kraljičine majke’ pa podile novce, što su cilo posle podne izpivale.«

2. lipnja 1927. – Neven obavještava svoje čitateljstvo: tko želi primiti siromašnu i izgladnjelu djecu iz Hercegovine za kakav posao, neka se prijavi u uredništvo Nevena – Zagrebačka ulica br. 18 (dom odvjetnika i kulturnog i političkog djelatnika Mihovila Kataneca).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika