Arhiv tekstova Arhiv tekstova

József Miocs (1942. – 2023.)

Dugogodišnji rektor malog sjemeništa Paulinum i ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Paulinum mons. mr. art. József Miocs, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u srijedu, 24. svibnja, u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva.
Svećenik, glazbeni pedagog, odgajatelj, ravnatelj zbora rođen je u Kuli 1942. godine, ali se njegov život veže za Suboticu već od djetinjstva. U Zagrebu je maturirao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, a filozofsku i teološku naobrazbu je nastavio u istom gradu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu gdje je diplomirao 1969. godine. Istodobno je studirao i na Visokoj umjetničkoj školi u Zagrebu na odsjeku za crkvenu glazbu. Za svećenika je zaređen 1968. godine, a od 1969. je radio u Biskupskom uredu, bio kapelan u katedrali i glazbeni pedagog u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Paulinum. Nastavlja svoje glazbeno usavršavanje i 1975. stječe znanstveni stupanj Artifex musicae. Iste godine postaje redoviti profesor gimnazije Paulinum, regens chori i dirigent mađarskoga zbora Sveta Terezija. Bio je član Zbornog sudišta Subotičke biskupije, biskupski savjetnik, pedagoški savjetnik Biskupske konferencije Jugoslavije, školski savjetnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Utemeljio je zbor Schola Cantorum Paulinum, bio je profesor glazbene kulture na Teološko-katehetskom institutu u Subotici. Predsjednik je i organizator smotre dječjih i omladinskih zborova Srebrno zvono od 1995. godine. 
Pisao je i skladao: Zbirka psalama (1971.), Misa u čast Svete Terezije (1991.), koju je komponirao u povodu 600. godišnjice postojanja Grada Subotice, zatim Orgulje Subotičke biskupije (2000.), Četiri Pasije (2003.) i druga crkvena djela i obrade. 
Do zaključenja broja redakcija nije dobila informaciju o misi zadušnici i sprovodu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika