Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pola stoljeća pod šatorom Božjim

U subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske 12. svibnja održan je uskrsni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković, kojim je zbor započeo obilježavanje proslave 50 godina rada i djelovanja. Od samih početaka, u jesen 1973. godine, zbor je ostao vjeran glazbenom apostolatu kao liturgijski i koncertni zbor. Kao koncertni zbor i ovoga puta je pokazao da i duhovna glazba ima svoju publiku, a to potvrđuje podatak da je katedrala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.    
Koncert je nazvan po skladbi Ecce tabernaculum koja je premijerno izvedena, a djelo je mladog i nadarenog autora prof. Bele Anišića. Skladba je pisana namjenski za ovaj koncert i jubilej – 250 godina početka gradnje subotičke prvostolnice, a glavna misao u tekstu je »Evo šatora Božjeg s ljudima«. Uz spomenute jubileje, ovim koncertom se spomenulo i 150. obljetnice rođenja biskupa Lajče Budanovića.

Svečanost staroga i novoga

Uskrsni koncert osmislila je i pokrenula s. Mirjam Pandžić još 1991. godine, a ove je održan 32. puta.
»Koncepcija koncerta je bila i ostala duhovna glazba s naglaskom na djela domaćih skladatelja: Albe Vidakovića, Milana Asića, Josipa Andrića i dr., ali i svjetskih skladatelja sakralne glazbe. Posljednjih godina na uskrsnim koncertima Katedralnog zbora Albe Vidaković sudjeluje i više gostiju umjetnika izvodeći zahtjevnija djela sakralne literature poput duhovnih koncerata i kantata svjetskih i domaćih skladatelja, te prigodno pisanih skladbi posvećenih ovome zboru«, ističe sadašnji dirigent i zborovođa mo. Miroslav Stantić. 
Tako su se na programu našla djela Albe Vidakovića – stavci dvaju misnih ordinarija iz Misse Simplex: Kyrie i Gloria posvećene biskupu Lajči Budanoviću (1946.) te Vjeruju iz Treće staroslavenske mise (Istarske mise) iz 1953. godine koja je, kako ističu muzikolozi, najoriginalnije i najbolje Vidakovićevo uglazbljenje misnoga teksta; Jacoba Leha – Intonuit de coelo i Guida von Pogatschnigga – Cantate Domino skladbe izričito liturgijskoga karaktera, a na programu se našla i Toccata u g molu (za orgulje) Franje Dugana, koja se smatra jednom od njegovih najpoznatijih skladbi za orgulje. Središnji dio koncerta činio je hvalospjev Magnificat Francesca Durantea, koji se sastoji od šest stavaka, a napisan je za soliste, zbor, gudački orkestar i orgulje. Uz spomenute skladbe tu je i nositeljica koncerta Ecce tabernaculum i također nova skladbe Benedicite Domino kojom je koncert i počeo, a koje potpisuje spomenuti Bela Anišić. Benedicite Domino pisana je u povodu uvođenja u službu beogradskoga nadbiskupa Lászlóa Németa u prosincu prošle godine. Ovim dvjema skladbama posebni svečani ugođaj daju trube i timpani koji s orguljama i gudačima te zborom u dijalogu grade jedinstvenu cjelinu. Ugođaju i svečanosti je svakako pridonio i vizualni svjetlosni efekt koji je subotičku katedralu učinio nesvakidašnjim koncertnim prostorom.  

Pjevana molitva

Na koncertu su uz slavljenički Katedralni zbor nastupili i Collegium Musicum Catholicum, Pamela Kiš Ignjatov – sopranistica, Vera Zečević – mezzosopranistica, mr. Kornelije Vizin – orgulje, Zborski kvartet: Nataša Kostadinović, Emina Tikvicki, Bela Anišić i Dragan Muharem, Komorni orkestar Subotičke filharmonije – koncertmajstor Zsiga Pál i Dječji katedralni zbor Zlatni klasovi. Orkestrom i ujedinjenim zborovima je dirigirao, te ih i pripremio Miroslav Stantić, koji za naš tjednik kaže: »Dostojanstvenost i svečanost su prve riječi koje mogu reći poslije ovoga koncerta. Ambijent katedrale, glazba, zborovi, filharmoničari i solisti pridonijeli su tomu. Gledajući sada kada je sve iza nas, mogu reći da sam prezadovoljan izvedbama, glazbenom razinom i da je Katedralni zbor s gostima opet dokazao svoje umjetničke i glazbene kvalitete. Zainteresiranost i brojnost publike koja je ispunila baziliku potvrđuje da je naš glazbeni apostolat nešto što plijeni pozornost. Raduje me i veseli da je sve bilo na visokom umjetničkom nivou, a opet ne odstupajući od molitvenog pristupa skladbama. To je čar izvedbi naših zborova: pjevana molitva.«
Po riječima Stantića, nadahnuće za novu skladbu došlo je sa svoda katedrale gdje piše Ecce tabernaculum Dei cum hominibus, što znači »Evo šatora Božjeg s ljudima«. 
»Ideju sam prenio Beli i rekao mu da bi bilo dobro da to imamo uglazbljeno za ovaj koncert, ali da bude pisano u duhu vremena kada je građena katedrala. Tako je i učinio. Skladba je napisana u klasičarskim okvirima za mješoviti zbor i simfonijski orkestar, a posebnu svježinu skladbi daje dječji dvoglasni zbor. Mislim da je skladba na koncertu izvedena svečano i snažno što je publika potvrdila dugotrajnim pljeskom«, ističe Stantić i nagovještava kako sa zborom ima puno planova. 
Uz redovite obveze u planu su, kako je istaknuo, i koncerti, posjet Mostaru u sklopu Dužijance, te u rujnu gostovanje u Šibeniku o jubileju – 725 godina šibenske biskupije.
Održavanje ovoga koncerta podržali su Subotička biskupija i Hrvatsko nacionalno vijeće, te su se na početku koncerta nazočnima, kao i izvođačima, obratili katedralni župnik mons. Stjepan Beretić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.  
Na koncertu su nazočili predstavnici Subotičke biskupije, privremeni dijecezanski upravitelj mons. Ferenc Fazekas te svećenici, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, predstavnici pokrajinskih i gradskih vlasti, hrvatskih institucija u Srbiji te Glazbene škole u Subotici.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika