Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret gimnazijalaca iz Subotice i Osijeka

U okviru projekta prekogranične suradnje »Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo« u posjetu Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici ovoga tjedna boravili su učenici III. gimnazije Osijek. Subotički gimnazijalci, učenici hrvatskih odjela, već su ranije, krajem prošle godine, bili gosti u Osijeku.
Osim prezentacije o svojoj školi, Gimnaziji Svetozar Marković i aktivnostima tamošnjih hrvatskih odjela, subotički učenici priredili su Osječanima i predavanje o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini vojvođanskih Hrvata kao i prezentaciju istraživanja o medijskom izvještavanju o nacionalnim manjinama (Hrvatima i Mađarima) u Vojvodini. U svečanoj dvorani Gimnazije priredili su im i koncert, a nastupili su tamburaši, folklorašice, balerina Ivona Stantić i vokalni solist Ivan Huska. Gosti iz Osijeka obišli su centar grada i upoznali se s njegovom secesijskom arhitekturom te posjetili obližnji Palić.
Učenike su na početku programa pozdravili ravnatelji dviju gimnazija Dušan Pavlović i Dražen Jakopović, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević, profesorica matematike u subotičkoj gimnaziji Jelena Piuković i knjižničarka osječke gimnazije Sanja Galić. 
Prekogranični projekt suradnje dviju gimnazija podržalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Kako navodi Sanja Galić, usmjeren je na pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, konkretno Hrvatima u Srbiji. 
»Htjeli smo pokazati sunarodnjacima izvan domovine kako živimo i radimo, a sada smo došli vidjeti kako oni žive ovde u multikulturnoj sredini, kako drže do svojih običaja, jezika«, kaže Galić.  
Nakon ovoga, planiran je i novi projekt suradnje. Realizaciju dijela projekta u Subotici pomogli su HNV, DSHV, pojedina privatna poduzeća te pojedinci. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika