Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pásztor: Šokantni podaci

Govoreći o nedavno objavljenim podacima o nacionalnosti s prošlogodišnjeg popisa stanovništva  u programu »Javni poslovi« (Közügyek) televizije Pannon predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara István Pásztor rekao je kako su podaci popisa za Mađare šokantni.
Prema podacima popisa, danas u Srbiji živi 184.442 Mađara i čine 2,77% stanovništva zemlje, a u Vojvodini 10,7%. U razdoblju između dva popisa, broj Mađara u Srbiji smanjen je za oko 70.000. 
»Otprilike polovica opadanja stanovništva karakterističnog za razdoblje između dva popisa može se izvesti iz negativnih demografskih procesa. Drugu polovicu od 70.000 izazvala je pojava od devedesetih, a to su nezaposlenost, teškoće u pronalaženju posla, zamrzavanje plaća i zamrzavanje broja uposlenih, čije je ukidanje uvijek bilo teško kada su ‘naši ljudi’ bili u pitanju«, rekao je Pásztor.
»Ono o čemu se mora jasno razgovarati je nacionalno ujedinjenje. Time je stvorena okolnost da poslije devet desetljeća biti Mađar u Vojvodini nije mana, već prednost. Ljudi su ovo iskoristili. I dalje sam uvjeren da je SVM ispravno postupio kada je pozvao vojvođanske Mađare da iskoriste priliku za nacionalno ujedinjenje. Smatram politički pristrasnim i kratkovidim stavove da su politika i retorika SVM-a u vezi s nacionalnim ujedinjenjem bili štetni. Razumijem da je ovo trenutak kada možete pokušati da šibate po SVM-u. Zbog toga je Predsjedništvo stranke analiziralo podatke popisa. Naš jasan stav je da nas danas ima 184.442, a ne mnogo manje, jer se SVM u proteklih više od deset godina s uspješnom politikom trudio moralno i financijski pomoći građanima koji se odluče snalaziti se u domovini. Po mojoj procjeni, nismo pogriješili, nismo bili nemarni u razvijanju različitih mogućnosti. S ove točke gledišta, moja savjest je čista«, objasnio je Pásztor.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika