Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Superiorni Dinamo potvrdio naslov

Iako se tijekom protekloga vikenda igralo tek 23. kolo 1. HNL-a, nogometaši Dinama su velikom i uvjerljivom pobjedom protiv Hajduka (4:0) pobjegli na velikih +11 bodova i praktično osigurali obranu naslova prvaka Hrvatske. Jer, uz ovu impresivnu bodovnu razliku modri imaju još i susret manje (Istra) u kojemu će zasigurno igrati s namjerom dodatnog uvećanja prednosti ispred svog prvoga pratitelja i pretendenta za naslov.

Dvije minute odlučile derbi

Golovima Ademija u osmom i Baturine u desetom minutu susret između najvećih rivala hrvatskog klupskog nogometa bio je riješen. Momčad trenera Čačića u hipu je stekla golemu rezultatsku prednost, a gosti iz Splita ostali su šokirani i do posljednjeg zvižduka suca Bela primili su još dva pogotka (Ivanušec ‘39, ‘63) za konačni poraz 0:4. Dinamovci su u potpunosti iskoristili prednost domaćeg terena u najvažnijem susretu proljetnog dijela sezone, a čini se kako su im prohladno vrijeme i sniježni pokrivač, uz nadasve odličnu igru, išli dodatno na ruku. Iako to ne može biti isprika, Hajduk je u ovu važnu utakmicu ušao desetkovan ozljedama nekoliko standarnih igrača (Kalinić, Elez, Awaziem i dr.) plus virozno stanje kapetana i najboljeg igrača Livaje, koji je ipak nastupio ali... Nakon viđenog ostaje nepobitna činjenica kako je u ovoj prvenstvenoj sezoni Dinamo mnogo bolja i kompaktnija momčad, što je konačno dokazao u svim međusobnim duelima. S druge strane, Leko, novi trener Splićana, još uvijek nije uspio posložiti sve kockice i čini se kako luta u transformaciji momčadi (tri poraza u posljednjih pet susreta).

Vušković izjednačio rekord  

Deset godina je Marko Dabro (Cibalia) držao rekord najmlađeg nogometaša u povijesti HNL-a sa 16 godina i 2 dana (30. ožujka 2013. godine u 78. minuti ušao u igru). U nedjelju, 26. veljače, u istoj životnoj dobi Luka Vušković (zakonski minimum za nastup u seniorskoj konkurenciji ispunio rođendanom 24. veljače) je zaigrao za Hajduk u debiju protiv Dinama. Vrijedi istaknuti kako je Dabro bio pričuva, dok je Vušković susret započeo u startnoj jedanaestorki i odigrao ga do kraja.

Ostali rezultati 23. kola

Proteklo prvenstveno kolo, pored derbija Dinama i Hajduka, donijelo je i dva pomalo neočekivana rezultata, domaće poraze ostalih članova velike četvorke. Porazom od Slavena (0:1) Rijeka je prekinula pobjednički niz i gurnula Koprivničance na četvrtu poziciju prvoligaške karavane. Na drugoj strani Hrvatske, u snijeg zameteni Osijek doživio je protiv Varaždina (0:1) svoj prvi domaći poraz nakon godinu dana nepobjedivosti i tako propustio priliku približiti se posrnulom Hajduku u borbi za drugu poziciju. Posljednja Gorica minimalno je slavila (1:0) protiv Lokomotive, dok su Šibenik i Istra odigrali susret bez golova (0:0). Tablica: Dinamo 55 (-1), Hajduk 44, Osijek 35, Slaven 32, Istra 31 (-1), Varaždin 30, Rijeka 28, Lokomotiva 25, Šibenik 20, Gorica 12.  
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika