Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čitam i skitam ponovno nagrađuje

Kviz za poticanje čitanja Čitam i skitam, koji organizira Gradska knjižnica Subotica već 15. godinu zaredom poziva osnovce na druženje. Potrebno je uzeti knjigu u ruke, čitati, skitati (u mašti), zabaviti se, potom točno popuniti upitnik i za to biti nagrađen. 
Ove godine kviz se provodi u drugačijoj formi od prijašnjih godina. 
»Vratili smo se u papirni oblik. Željeli smo djeci ponovno posvijestiti važnost dolaska u knjižnicu. Osnovci su podijeljeni u dvije dobne skupine: od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda, a ponuđeno im je da sami biraju što bi voljeli čitati«, kaže knjižničarska savjetnica Bernadica Ivanković. 
Tako učenici nižih razreda čitaju bajke, a viših ulomke iz romana. Tema upitnika je ljubav u svim svojim oblicima, te viši razredi mogu birati između ulomaka iz sljedećih romana: Ljubav, padobranci i izvanzemaljci (Zagipsan do ušiju) Mladen Kopjar; Imaš fejs? (Dogodilo se nešto posebno) Jasminka Tihi-Stepanić; Leti, leti (Špijunaža – grozna gnjavaža) Ljiljana Jelaska; Sretni dani (Stari papir) Miro Gavran i Jesam li se zaljubila? Sanja Pilić.
Kada su u pitanju niži razredi, po riječima sugovornice oni biraju ulomak iz narodne bajke i u ponudi su: Čarobni lončić, Janko i čarobni grah, Kako su ruže dobile boju?, Zlatokosa i tri medvjeda i Vilovsko kolo iz opusa Balinta Vujkova koju je kazivala Krista Milunović iz Subotice. 
Potrebno je (točno) odgovoriti na svih pet pitanja, s time da je posljednje pitanje za sve isto, a ono je posvećeno Gradskoj knjižnici Subotica. 
»Želja nam je da se djeca i s nama malo više upoznaju, da dođu i istraže, provjere, doznaju... Ove godine potrebno je doći do podatka koliko se Gradska knjižnica nalazi u ovoj divnoj zgradi koju je izgradio Ferenc Raichle. Tako će u razgovoru s nama knjižničarima doznati da mi ove godine slavimo jubilej, sedam desetljeća otkako smo u ovome prostoru, a na tu temu smo i raspisali likovni natječaj«, kaže Ivanković i pojašnjava kako su ove godine susreti u knjižnici, te osim podataka o kvizu, svi koji žele mogu se upoznati s knjižničarima, knjigama, pravilima posuđivanja knjiga, vidjeti odjel i što se sve u njemu nalazi. 
Dakle, potrebno je otići po upitnik, pročitati ulomak, riješiti upitnik i vratiti ga u knjižnicu. Uz to važno je sada i produljiti članarinu, jer u kvizu mogu sudjelovati samo članovi knjižnice, a ovo vam je i prigoda da to uradite po promotivnoj cijeni od 300 dinara. Budući da je godišnja članarina 1.000 dinara, ovo nemojte propustiti. 
Još uvijek niste zakasnili i stići ćete sve napraviti, jer do završetka kviza ima još mjesec dana. Dakle, kviz, a samim time i popust na članarinu traje do 31. ožujka, a javno izvlačenje sretnih dobitnika bit će upriličeno 4. travnja, kada će biti obilježen i Međunarodni dan knjige za djecu.
Kao što ste naviknuli, i ove godine organizatori – odnosno Gradska knjižnica Subotica pripremaju brojne nagrade, a u tome im pomažu donatori, tvrtke, udruge... prijatelji knjige i čitanja. Glavna nagrada će i ove godine biti bicikl, a obećavaju još i dvjestotinjak drugih.  
»Želja nam je zadržati sve naše čitatelje, te eventualno i povećati broj članova knjižnice. Ono što smo već primijetili jeste da djeca na početku nisu bila oduševljena ovom pisanom formom, ali iskustvo je pokazalo da su pojedinci već sutradan došli vratiti popunjeni upitnik i tražiti da pročitaju kompletnu knjigu. To je dobar pokazatelj da i na ovaj način možemo potaknuti djecu na čitanje. Moram reći da je nakon korone i perioda kada su djeca više bila u online nastavi interesiranje za konkretnu knjigu opalo. Nisu niti dolazili toliko u knjižnicu i to ih je još više odvuklo. Također je čest slučaj da roditelji dolaze po knjigu za djecu, pa oni sami nemaju tu naviku. Stoga smo odlučili da ove godine djeca trebaju doći u knjižnicu, a vjerujemo i da će živa riječ, radionice i drugi program koji nudimo vratiti djecu knjigama«, kaže Bernadica Ivanković i dodaje: »Nemamo problema s brojem članstva nego s aktivnim članovima. Ima djece koja su gotovo svakodnevno u knjižnici, osobito kada su raspusti ili odmori. To su već redoviti čitatelji, a ostali dolaze jednom mjesečno, pa im tada uz lektiru ponudimo i još neki zabavni sadržaj primjeren njihovom uzrastu«.
Kada su u pitanju knjige na hrvatskom, osobito kada je u pitanju lektira, ima lijepi broj. Knjige se uglavnom nabavljaju donacijama, darovima, kao i izuzetnom suradnjom s drugim knjižnicama.
Sve što vam je potrebno za lektiru, ali i odmor i druženje s knjigom, možete pronaći u ovoj ustanovi. Ako nemate ideju što uzeti i koju knjigu izabrati, slobodno se konzultirajte s knjižničarkama. I jedan važan podatak: Gradska knjižnica Subotica radi ponedjeljkom, srijedom i petkom prijepodne, a utorkom i četvrtkom poslijepodne.
Ide ljepše vrijeme, prošetajte s prijateljima, izaberite knjigu i čitajte, i da: popunite upitnik, pa ćete možda po knjigu moći i biciklom.  
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika