Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sv. Mala Terezija UNESCO-va osoba svjetske baštine

Duhovni centar oca Gerarda u Somboru kroz šet ovogodišnjih duhovnih večeri priredit će predavanja o sv. Maloj Tereziji, o njezinom životu i rukopisima. Ove godine obilježavaju se značajne obljetnice iz njezinog života, pa je to razlog što je preporuka generalne uprave Karmelićanskog reda da se govori o sv. Maloj Tereziji, klauzurnoj karmelićanki, najmlađoj naučiteljici Crkve. 
»Ove godine se obilježavaju vrijedni jubileji iz njezina života: 150 godina od rođenja, 100 godina od njezine beatifikacije, a 2025. slavit će se 100 godina otkako je kanonizirana, tj. proglašena blaženom i svetom. Vjerujemo da ta svetica može mnogo reći i ljudima današnjega vremena, budući da je jedna od tri žene naučiteljice crkve, a i najmlađa je. Živjela je svega 24 godine, ali i s tako malo godina stekla je izvanrednu duhovnu zrelost koju su priznale sve pape i u njezinu vremenu i nakon nje«, kazao je otac Zlatko Žuvela, voditelj Duhovnog centra oca Gerarda.
»Sveta Mala Terezija prošla je i tamu i kušnju vjere, duševnu patnju; njezin život bio je s jedne strane obasjan, jer je sve primala iz Božje ruke, ali s druge strane ona je rano izgubila majku, starija sestra koja je zamijenila majku otišla je u karmel. Znači, ona je doživljavala određene emocionalne krize, kasnije je oboljela od tuberkuloze, a to su životne situacije u kojima se može naći svatko od nas. Sv. Mala Terezija nam govori kako da se s time nosimo. Naravno, glavna krepost kod kršćana bi trebala biti milosrđe i ljubav. Nije ona jedina u tome, ali nam naglašava kako nije stvar raditi velike stvari već obične s najvećom dozom ljubavi, a to je ono što Bog gleda. I to svatko u svom konkretnom životu, bio laik svećenik, redovnik može činiti i pratiti taj njezin mali put«, kazao je otac Stjepan Vidak, prior Karmelićanskog samostana u Somboru.
Obljetnica rođenja sv. Male Terezije uvrštena je u kalendar obljetnica za 2022./23. godinu kojoj se pridružuje i UNESCO, čime je ova organizacija ovu sveticu uvrstila u rang svjetske baštine.
Svake druge godine UNESCO odaje priznanje osobama iz cijelog svijeta, koje su svaka na svoj način i u svoje vrijeme djelovale na području mira, obrazovanja, znanosti, komunikacija. Budući da se ove godine obilježava 150 godina od rođenja sv. Male Terezije svetiše u Lisieuxu predložilo je sv. Malu Tereziju kao predstavnicu Francuske. Ona se natjecala sa 60 osoba iz 47 zemalja.
»Terezija iz Lisieuxa je časna sestra koja je umrla u dobi od 24 godine, koja je nakon smrti osobito poznata po svojim spisima, napose po Povijesti jedne duše. Ova će proslava doprinijeti većoj pravednosti prema ženama koje su svojim djelovanjem promovirale vrijednosti mira. S obzirom na popularnost koja prati Tereziju iz Lisieuxa (grad Lisieux je drugo najpoznatije hodočasničko mjesto u Francuskoj nakon Lourdesa), obljetnica rođenja može biti prilika za isticanje uloge žene unutar religija, u borbi protiv siromaštva i promicanju integriranja. Također, može osnažiti UNESCO-vu poruku o važnosti kulture (pjesme i pisane drame koje je Terezija pisala) u promicanju univerzalnih vrijednosti i kao sredstvo za međureligijski dijalog«, navodi se u obrazloženju UNESCO-a.
Duhovne večeri u Somboru održavaju se ponedjeljkom od 19 sati i 30 minuta u Udruzi Nijemaca Gerhard. Time Duhovni centar oca Gerarda nastavlja tradiciju karmela u Somboru, jer je okupljati vjernike počeo sluga Božiji otac Gerard Tomo Stantić. Osnutkom Duhovnog centra koji nosi njegovo ime 2005. godine počeli su se ponovno organizirati ovi susreti.  
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika