Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Nevine žrtve zahtijevaju pijetet i nezaborav«

Komemorativnom akademijom, mimohodom šutnje, polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama i odavanjem počasti jučer je u Prijepolju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obilježeno 30 godina od zločina u Štrpcima. Naime, 27. veljače 1993. pripadnici Vojske Republike Srpske zaustavili su vlak na relaciji Beograd – Bar u Štrpcima te iz njega oteli 20 civila (19 Bošnjaka i jednog Hrvata) koje su potom ubili.
Cvijeće na spomenik žrtvama iz Prijepolja položili su predstavnici BNV-a, Vlade Srbije, Skupštine Srbije, bošnjački narodni zastupnici, predstavnici lokalnih samouprava, Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, bošnjačkih političkih stranaka i obitelji žrtava. 
Predsjednica BNV-a Misala Pramenković na komemoraciji je istaknula kako su pokušaji relativizacije, odobravanja, šutnje i nečinjenja ničega da pravda izađe na vidjelo »crnji od zločina«, prenosi agencija Anadolija.
»Današnjim sjećanjem na Štrpce mi se sjećamo svih drugih zločina, posebno ovdje u Polimlju. Zločina u Kukurovičima, Bukovici, Sjeverinu. Sve se to dešavalo ovom narodu. Borba za prava čovjeka jeste borba koju svi dugujemo, kao kolektivitet, sistem i kao čovječanstvo. Nemamo zbirno, na jednom mjestu, spomen obilježje za ubijene. Nemamo ga u Beogradu, nemamo ga u Štrpcima, to je naša obaveza, kako bismo sebe i generacije iza nas podsjećali da nismo zaboravili i da zarad svjetlije budućnosti hoćemo koračati naprijed, ali to možemo samo na elementima pravde«, rekla je Pramenković.
Među ostalima, na komemorativnom skupu obratio se i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
»Vlada i Ministarstvo će i dalje nastojati svim silama boriti se protiv netolerancije, protiv mržnje, protiv svih onih oblika zala koji su u korijenu onoga što se dogodilo ovdje u Štrpcima prije 30 godina. Isto tako ćemo se još snažnije zalagati za afirmaciju temeljnih vrijednosti, neprikosnovenosti ljudskog dostojanstva svake osobe. Afirmirat ćemo toleranciju, međusobno razumijevanje i stati na braniku svega onoga što to dovodi u pitanje«, kazao je Žigmanov.
»Nevine žrtve zahtijevaju pijetet i nezaborav, obitelji i rođaci suosjećanje i podršku, sam čin ubojstva nedvosmislenu osudu, a počinitelji zločina primjerenu kaznu! Jer, Štrpci nam se više ne smiju događati...«, napisao je Žigmanov u svojoj objavi na Twitteru.
Za zločin u Štrpcima trenutačno se vode postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Za ovaj zločin do sada je osuđeno 14 osoba, od kojih samo dvije pravosnažno. Obitelji žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, do danas ne uspijevaju dobiti status članova obitelji civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli. Između ostalog, žrtvama zločina počinjenog u Štrpcima, Srbija ne priznaje status civilnih žrtava rata, jer su stradale na teritoriju druge države.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika