Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Lemešu nove ploče

Nakon što su prije četiri godine hrvatski jezik i pismo postali službeni na teritoriju naselja Lemeš koje pripada Gradu Somboru, početkom veljače ove godine Statut Grada počeo se primjenjivati te su ploče na ulazu i izlazu iz mjesta zamijenjene. Tako na novim pločama uz naziv mjesta na srpskom i mađarskom: Svetozar Miletić, Светозар Милетић, Nemesmilitics stoji odnedavno i naziv na hrvatskome – Lemeš. No, Statut koji su vijećnici Skupštine grada Sombora usvojili 2019. još uvijek nije u potpunosti ispoštovan s obzirom na to da ploče u Lemešu na drugim državnim ustanovama kao što su škola, dom zdravlja... nisu i na hrvatskome jeziku. 
Na teritoriju Grada Sombora hrvatski jezik i pismo u službenoj upotrebi su u naseljima Monoštor i Bereg od 2008., a u Lemešu od 2019. godine. 
J. D. B.

Sjednica Vijeća DSHV-a

Četvrta sjednica Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održana je u Subotici u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u nedjelju, 26. veljače. Na sjednici je usvojeno izvješće o radu, o materijalno-financijskom poslovanju za 2022. godinu te plan rada i proračun stranke za ovu godinu. Razmotrena je i informacija stručnoga povjerenstva zaduženoga za nadgledanje radova u okolici Doma DSHV-a u Subotici. Po ustaljenoj praksi, usvojena je i informacija koju je pripremio predsjednik stranke Tomislav Žigmanov o djelovanju stranke i aktualijama u hrvatskoj zajednici između dvije sjednice Vijeća.


Fragmenti – izbor intervjua 2003. – 2022. u Beogradu

Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ i Fondacija A. G. Matoš organiziraju danas, 3. ožujka, predstavljanje knjige Fragmenti – izbor intervjua 2003. – 2022. u Beogradu. 
Predstavljanje će biti održano u Fondaciji A. G. Matoš, Studentski trg 10/III u Beogradu, u 18 sati. 
Knjigu Fragmenti – izbor intervjua 2003. – 2022. objavila je NIU Hrvatska riječ u povodu 20. obljetnice od izlaska prvog broja obnovljenog tjednika (31. siječnja 2003.) i u njoj se nalaze izabrani intervjui među više od tisuću objavljenih u Hrvatskoj riječi.


Natječaj Središnjeg 
državnog ureda

U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske i ugroženim pojedincima – povratnicima/useljenicima iz hrvatskog iseljeništva/dijaspore, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je 1. javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2023. godinu. 
Prijava projekata se obvezno podnosi u elektroničkom i papirnatom obliku. Rok za podnošenje prijava traje do 17. ožujka. Više informacija na internetskoj stranici Središnjeg državnog ureda: https://hrvatiizvanrh.gov.hr. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika