Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više od filma

U ratu nevinih nema. I istina nije samo ni crna niti samo bijela. I nema samo dobrih i samo loših momaka. Tako bi o ratu kazali oni koji ga promatraju sa strane, oni koji široko i realno gledaju; oni kojima nitko nije stradao, oni koji nisu život morali spakirati u jednu vrećicu. Onima koji su (na svoju nesreću) doživjeli i smrt i onima koji su (opet na svoju nesreću) morali graditi novi život nije za zamjeriti što u većini slučajeva istinu vide samo na jednoj strani. Promatraju i sude iz kuta vlastitog života. Ljudski je to. 
Ali život ne stoji. Davno je prošla ‘41. (iako ni te ratove još nismo završili). Koliko je generacija rođeno poslije 90-ih? Zar to nije dovoljno da o svemu što nam se događalo pričamo bez krajnosti, realno, otvoreno, pa čak i kada ta istina nije dio prošlosti koje se rado sjećamo? Jer jeste dogodila se Oluja, ali dogodio se i Vukovar, Štrpci, Hrtkovci…
Zavod za unaprjeđenje obrazovanja i odgoj preporučao je Ministarstvu prosvjete da učenici osmih razreda osnovne škole i srednjoškolci pogledaju film Oluja. Ministarstvo je tu preporuku poslalo školama. »Gledanje filma lako se može povezati sa sadržajima i ishodima iz programa povijesti, srpskog jezika i književnosti, građanskog odgoja i predstavlja izvanrednu podlogu za razgovor s učenicima o mnogim temama ne samo o ratu, stradanju i zločinima«, navodi se u dokumentu preporuke Zavoda.
Na nastavnicima je da pripreme učenike za film i poslije projekcije razgovaraju s njima o emocijama. Ne znam jesu li u Ministarstvu prosvjete razmišljali s kakvim emocijama će, poslije prikazivanja filma, neki srednjoškolac izletjeti iz učionice u školi gdje se nastava odvija i na hrvatskom jeziku. Ne znam jesu li u Ministarstvu prosvjete razmišljali s kakvim emocijama će neki osmak reagirati na susret sa svojim vršnjakom iz odjela na hrvatskom jeziku.
I zato sam suglasna s mišljenjem potpredsjednice Foruma beogradskih gimnazija Ane Dimitrijević koja je u izjavi za Danas kazala kako smatra da organizirano prikazivanje filma Oluja učenicima nije dobra ideja, jer kaže »u ovom političkom trenutku, imajući u vidu kako se aktualna vlast odnosi, i uopće kakav je javni diskurs prema prošlosti, susjedima i odnosima u regiji, mislim da bi to bilo samo podgrijavanje nacionalne mržnje«. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika