Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potreba otvorenog dijaloga o slučajevima nestalih osoba

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu u ponedjeljak je održan sastanak članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu, predvođen predsjednicom Povjerenstva Ivonom Paltrinieri i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.
Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, s obzirom na to da je pitanje nestalih osoba jedno od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva.
Naime, dosadašnjim tijekom procesa traženja nestalih osoba iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nisu dostavljene informacije koje bi pomogle rješavanju otvorenih pitanja odnosno zahtjeva koji su predani Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije u mandatu ove Vlade.
Obostrano je naglašena potreba otvorenog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba, kao i daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje kako bi obiteljima osigurali pravo na istinu o sudbini njihovih nestalih.
Dogovoreno je da se sljedeći tematski sastanak održi tijekom ožujka ove godine, a u međuvremenu se nastavlja rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima.
Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1.816 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata. U službenim evidencijama srbijanske Komisije još se kao nestalo vodi 1.562 ljudi nestalih u vezi s oružanim sukobima u Hrvatskoj. 
Sastanak komisija Hrvatske i Srbije nastavljen je nakon duge pauze. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika