Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preko manjina do suradnje država

Ono što je započeto na prijemu Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnji dan 6. siječnja u Zagrebu, nastavljeno je u subotu, 28. siječnja, u Subotici gdje su se ponovno sastala visoka izaslanstva Srbije i Hrvatske s ciljem otopljavanja odnosa između dviju država.
Naime, na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Subotici su boravila visoka izaslanstva Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske, na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, Ministarstva vanjskih poslova Srbije, na čelu s ministrom Ivicom Dačićem, te predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorada Pupovca. Ovom prigodom održan je niz sastanaka predstavnika navedenih institucija, nakon čega su dužnosnici iz dviju država bili gosti pokladne manifestacije subotičkih Hrvata Velikog prela.
Prvi u nizu sastanaka, i to onaj između predstavnika MVEP-a na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i HNV-a, na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić održan je u Uredu HNV-a, kojom prigodom je prije službenog razgovora, za predstavnike spomenutog Ministarstva iz Hrvatske organiziran obilazak Hrvatske kuće, čija će izgradnja biti završena ove godine i koja će biti sjedište triju hrvatskih institucija – Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. 
Izaslanstvo ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana činili su veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, generalni konzul Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, savjetnik za hrvatsku nacionalnu manjinu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske dr. sc. Milan Bošnjak, voditeljica Službe u Kabinetu ministra Maja Bogdan, posebni savjetnik ministra dr. sc. Domagoj Knežević, posebna savjetnica ministra prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, opunomoćeni ministar dr. sc. Stjepan Glas i Nikola Vranjković iz Ureda glasnogovornice.
U Gradskoj kući u Subotici održan je sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordana Grlića Radmana i Ivice Dačića, dok je u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća predsjednica HNV-a Jasna Vojnić sa suradnicima primila izaslanstva ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca. U izaslanstvu SNV-a bila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.
Predstavnici DSHV-a, na čelu s predsjednikom stranke i ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog RS Tomislavom Žigmanovim, održali su sastanke s izaslanstvom predsjednika SNV-a Milorada Pupovca te MVEP-a Hrvatske, na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. U izaslanstvu DSHV-a bili su i zamjenik predsjednika i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama AP Vojvodine Goran Kaurić, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, narodni zastupnik u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac te zamjenica predsjednika subotičke podružnice DSHV-a Josipa Vojnić Tunić.

Sastanak šefova diplomacije

Prigodom sastanka u Subotici ministri vanjskih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman dogovorili su korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu koji ima za cilj rješavanje otvorenih pitanja koja opeterećuju odnose dviju država. Kako je istaknuto na konferenciji za medije, okvir za daljnje aktivnosti na ovom planu jest nedavni razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Davosu.
U narednim mjesecima bit će, kako je najavljeno, pripremljena platforma za bilateralni susret. S tim u svezi, bit će održan sastanak suradnika iz dvaju ministarstava koji će napraviti inventar pitanja o kojima treba razgovarati, a očekuje se imenovanje koordinatora za suradnju iz obje države, ranga zamjenika ministra. Hrvatska već ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju.
Ministar Dačić izjavio je da »bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo tražiti načine i mehanizme za suradnju«. Osim pitanja iz prošlosti, kao važna naveo je i pitanja koja se tiču budućnosti, a to su: razvoj ekonomskih odnosa, prekogranični projekti, autoceste i druga infrastruktura, zdravstvo, razmjena mladih.
Dačić je još jednom pozdravio suradnju koju imaju predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
»Mislimo da je vrlo dobro što Srbi u Hrvatskoj sudjeluju u hrvatskoj Vladi i isto tako je veoma pozitivno što Hrvati sudjeluju u Vladi Srbije«, dodao je on.
U kontekstu najavljenih bilateralnih sastanaka Dačić je zaključio: 
»Želja nam je vidjeti što možemo konkretno i operativno uraditi u razvoju našeg bilateralnog odnosa i da vidimo što bi od toga bilo najbolje za naše građane, države i narode«.
Ministar Grlić Radman kazao je kako je bitno da se otvoreno razgovara o otvorenim pitanjima i da se smanje razlike u stajalištima dviju država.
»Različitosti se uvijek trebaju reducirati ako je u interesu zajednički pogled. I naravno, nitko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo prije trideset i dvije ili trideset i tri godine. Postoje otvorena pitanja koja opterećuju naše odnose, mi ne želimo da ta pitanja opterećuju niti Hrvate, kao manjinsku zajednicu u Srbiji, niti Srbe, kao manjinsku zajednicu u Hrvatskoj. U interesu građana jednih i drugih moramo raditi, surađivati, jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unaprjeđenje naših odnosa, dobrosusjedske odnose, jer je to manifestacija političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju«, kazao je Grlić Radman.
Sastanku šefova diplomacije nazočila je i ministrica za europske integracije Srbije Tanja Miščević, a u kontekstu bilateralne suradnje najavljen je njezin sastanak s ministrom Grlićem Radmanom o iskustvima Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji.
Istaknivši da je Hrvatskoj u interesu pomoći i podržati Srbiju na europskom putu, Grlić Radman poručio je da se prije toga moraju riješiti neke stvari iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, poput vladavine prava, manjinskih prava, pitanja nestalih i hrvatskih zatočenika u logorima u Srbiji početkom devedesetih, procesuiranje ratnih zločina.
Kako je zaključeno, gostovanje visokih državnih dužnosnika na manifestaciji Veliko prelo daljnji je poticaj unaprjeđenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske.
Manjine – most suradnje

Prije Velikog prela održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predstavnici DSHV-a, HNV-a i SNV-a.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što je Subotica, kao kulturno i političko središte Hrvata u Srbiji, bila domaćin ovih važnih sastanaka, među kojima i susreta ministara Srbije i Hrvatske.
»Na ovaj način, djelatno, unatoč svim eventualno mogućim sumnjama, svjedočimo da smo most u suradnji Hrvatske i Srbije, da smo zajednički s našim partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavki za redovitu komunikaciju između dviju država. Radujemo se što je ta vrsta naših nastojanja urodila plodom, te da se počinju stvarati pretpostavke za rješavanje otvorenih pitanja. I dalje ćemo očitovati našu raspoloživost za te naše ciljeve u vjeri da izazove s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice nastavljamo rješavati. Kada je u pitanju sudjelovanje u donošenju odluka, još uvijek nije provedena vertikala do kraja, i mi očekujemo da ćemo biti dionici vlasti i u lokalnim samoupravama u Somboru i Subotici. Isto tako želimo vjerovati da su potrebe hrvatske zajednice za komunalnim i infrastrukturnim projektima prepoznate kao realne i da Srbija nastavi rješavati iste«, kazao je Žigmanov.
Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako se rado odazvao pozivu na ovu pokladnu manifestaciju, te da je došao prenijeti snažnu podršku ovdašnjim Hrvatima i njihovom vodstvu od hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.
Podsjetio je kako je u travnju 2020. položio kamen temeljac za buduću Hrvatsku kuću, te da je danas, nepune dvije godine kasnije, vidio impresivnu zgradu koja je »konkretan rezultat brige Hrvatske i njezinih institucija za opstojnost hrvatskog identiteta, kulture i jezika u Srbiji«.
»Hrvati u Srbiji zaslužuju podršku hrvatske Vlade, naravno očekujem isto tako i podršku Vlade Srbije, a izbor Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije upravo je jamac da će Hrvati u Srbiji imati svoj glas«, naveo je on.
Dodao je kako Srbi u Hrvatskoj imaju garantirana mjesta u Saboru te da očekuje da se to pitanje u budućem sazivu Narodne skupštine za Hrvate u Srbiji »recipročno institucionalizira«.
Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac najavio je nove susrete s predstavnicima Hrvata iz Srbije na kojem će biti delegirana pitanja od interesa za obje manjine.
»Dogovorili smo da ćemo u idućih mjesec dana održati bilateralne susrete u Hrvatskoj na kojima ćemo razmijeniti zajednička iskustva i formulirati pitanja koja možemo sami razriješiti ili ih delegirati vladama zemalja da one to učine«, kazao je Pupovac te izrazio uvjerenje da će započeto otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske rezultirati službenim sastancima na najvišim državnim razinama.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je da je Veliko prelo, kao povod susreta, ovoga puta zaista veliko »jer nakon duljeg vremena imamo zaista velike goste«.
»Večeras imamo ovdje četiri ministra, prvog potpredsjednika Vlade Srbije, zastupnike u Europskom parlamentu, nekoliko zastupnika u skupštinama Srbije i Hrvatske i zaista smo ponosni da je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo u djelo, da nije ostalo na riječima. Sigurna sam da ćemo nakon određenog vremena osjetiti sve dobrobiti tih poboljšanih odnosa. Jako je važno da se o otvorenim pitanjima razgovara. U HNV-u radujemo se da će se početi rješavati pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha glede upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku, da će otpočeti rješavanje pitanja školskog centra, da Hrvatsku riječ nećemo morati tražiti ispod pulta, da će se percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno mijenjati«, rekla je Vojnić.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika