Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Čestitka HNV-a

Prije točno 20 godina, 31. siječnja 2003. godine, izašao je prvi broj informativno-političkog tjednika Hrvatska riječ u nakladi istoimene novinsko-izdavačke ustanove, osnovane 8. svibnja 2002. godine Odlukom o osnutku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a nad kojom su 2004. osnivačka prava prenesena na Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.
Putem tjednika Hrvatska riječ odnosno NIU-a Hrvatska riječ Hrvati u Srbiji na institucionalan i profesionalan način ostvaruju pravo na informiranje u tiskanom mediju na vlastitom jeziku!
Tjednik i novinsko-izdavačka ustanova ime su dobili po dnevniku odnosno tjedniku Hrvatska riječ koji je u Subotici izlazio nakon Drugog svjetskog rata od 1945. sve do njegovog preimenovanja 1956., po partijskoj direktivi, u Subotičke novine.
HNV čestita značajnu obljetnicu Upravnom odboru NIU-a, menadžmentu na čelu s ravnateljem Ladislavom Suknovićem te novinarima i suradnicima na čelu s glavnom i odgovornom urednicom tjednika Zlatom Vasiljević! 

 

 

Čestitka DSHV-a: Memoriranje povijesnog trajanja 

U petak, 31. siječnja, prije točno 20 godina, na kioscima u Republici Srbiji pojavio se 1. broj informativno-političkog lista Hrvatska riječ u nakladi istoimene Novinsko-izdavačke ustanove sa sjedištem u Subotici. Ustanova je utemeljena nešto ranije – 8. svibnja 2002. godine, Odlukom o osnutku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, a glavna joj je svrha određena voljom osnivača da na institucionalan i profesionalan način građanima hrvatske nacionalnosti u Vojvodini omogući ostvarivanje prava na informiranje u tiskanome mediju na vlastitome jeziku. Ovo pravo se od prvoga dana redovito financira iz proračuna AP Vojvodine.
Tjednik je nastao po uzoru na informativna glasila drugih nacionalnih manjina u Vojvodini, pri čemu ističemo činjenicu da su i ustanova i list dobili ime po dnevniku, to jest tjedniku koji je u Subotici izlazio desetak godina neposredno nakon Drugog svjetskog rata – od 1945. do preimenovanja po partijskoj direktivi u Subotičke novine 1956. godine. Od izlaska prvog broja novoga tečaja tog davnog 31. siječnja 2003. godine tjednik Hrvatska riječ se u prodaji redovito pojavljuje svakoga petka. Podsjećamo da se naš tjednik vremenom razvijao te da je isprva izlazio na 32 stranice, a poslije se ustalio na 52, dok su se u listu kasnije počeli objavljivati i mjesečni dodaci – podlisci za djecu Hrcko od prosinca 2003. kao povremenik, a od 2005. mjesečnik te za mladež Kužiš?! od srpnja 2007. godine. Od početka izlaženja list ima i vlastitu internetsku stranicu – www.hrvatskarijec.rs, koja je vremenom mijenjala oblik, vrstu i količinu predstavljanja sadržaja.
DSHV podsjeća da je riječ o jednom od najvažnijih događaja, ne samo kada govorimo o području informiranja na materinjem jeziku u suvremenoj povijesti Hrvata u Vojvodini. Pokrajinske su vlasti u 2004. godini osnivačka prava nad medijima na manjinskim jezicima prenijele na manjinska vijeća te je tako i Hrvatsko nacionalno vijeće preuzelo osnivačka prava nad ustanovom, a time i tjednikom 30. srpnja 2004., dok je obveza financiranja i dalje ostala na pokrajinskim tijelima.
U proteklih 20 godina postojanja tjednik Hrvatska riječ najčešće je nastojao poštovati profesionalni uređivački koncept u pristupu informiranju, zauzimajući se za istinito i objektivno informiranje o svim relevantnim zbivanjima u široj društvenoj zajednici. Sukladno uređivačkom konceptu, na stranicama Hrvatske riječi posebna se pozornost posvećuje životu Hrvata u mjestima u Vojvodini u kojima žive te njihovu svakodnevnomu radu i stvaranju, zatim u politici, obrazovanju i kulturi te vjerskom životu. Stoga je jasno kako je uloga ovoga tjednika velika i važna, kako na informativnom planu tako i za memoriranje povijesnog trajanja hrvatske zajednice, jer bilježi sve događaje, zbivanja i procese Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji. Tim prije je uspjeh veći jer se znalo – tijekom cijela dva desetljeća – trajati i djelovati u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu smo vidjeli očitovanu hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti Hrvata na ovim prostorima. 
Ovim putem Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestita Upravnom odboru, menadžmentu na čelu s ravnateljem Ladislavom Suknovićem te novinarima i suradnicima na čelu s glavnom urednicom tjednika Hrvatska riječ Zlatom Vasiljević 20 godina od objave 1. broja. Bila nam svima ova obljetnica tjednika Hrvatska riječ poticaj za još zauzetiji rad na informiranju cijele hrvatske zajednice u Vojvodini, odnosno Republici Srbiji, uz želju da se vašim informativnim sadržajima koristi što veći broj čitatelja.
Tomislav Žigmanov, predsjednik

 

 

Čestitka ZKVH-a: Stjecište 
informacija o Hrvatima u Srbiji

Hrvati u Republici Srbiji su 31. siječnja 2003. godine, prije točno dvadeset godina, dobili tjednik Hrvatska riječ, informativno-politički list kojim je Novinsko-izdavačka ustanova započela informiranje građana hrvatske manjinske zajednice na materinskom jeziku.
Čestitku upućujemo svima koji su pridonijeli osnivanju ove značajne informativno-izdavačke ustanove, koji su sudjelovali u pokretanju informiranja na materinskom jeziku i svima koji su tijekom dvadeset godina radili na informiranju, formiranju i očuvanju kulturnog, političkog i društvenog identiteta hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Tjednik Hrvatska riječ i podlisci Hrcko i Kužiš, tjedno i mjesečno, dolaze u domove Hrvata te, okupljajući sve dobne skupine, stvaraju ne samo suvremeno informiranje već i svojevrsnu kronologiju života Hrvata u Srbiji.
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u tjedniku Hrvatska riječ ima pouzdanog pratitelja u zapisivanju i objavi svih kulturnih događaja, tematiziranju tradicijske baštine i suvremenog stvaralaštva, uz redoviti i planski pristup, kako kulturi sjećanja tako i znanstvenom tematiziranju kulturnog života »nove« manjinske zajednice u Republici Srbiji.
Tjednik Hrvatska riječ najvažnije je stjecište informacija o svim segmentima života Hrvata u Srbiji! Tom i takvom tjedniku, svima koji ga stvaraju, od vodstva, ravnatelja, glavne i odgovorne urednice, urednika i urednica rubrika, novinara, dopisnika, lektora, korektora, fotografa i administrativno-komercijalnih djelatnika do tehničke redakcije, čestitamo vrijednu dvadesetu obljetnicu izlaženja sa željom da im u profesionalnom radu ne manjka niti ideja, niti financijske potpore i da se svakim brojem povećava broj čitatelja. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata će nastaviti podsjećati i producirati sadržaj kojim se čuva, stvara i promovira bogata kultura i radovati se svakom novom broju Hrvatske riječi!
Katarina Čeliković, v. r.
v. d. ravnateljice

 

 

Čestitka HKD-a 
Vladimir Nazor iz Stanišića

Poštovani ravnatelju, poštovani uposlenici i suradnici  tjednika Hrvatska riječ, u svoje ime i ime članova Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor Stanišić čestitam vam 20 godina od objave prvog broja informativno-političkog tjednika.
Želim vam da i dalje pišete o Hrvatima, na hrvatskom i za Hrvate i da dolazite do što većeg broja čitatelja.
Ivan Karan, 
predsjednik HKD-a Vladimir Nazor Stanišić

 

 

Knjiga povodom jubileja
Fragmenti : Izbor intervjua 2003. – 2022.

U povodu 20. obljetnice od izlaska prvoga broja obnovljenog tjednika Hrvatska riječ (31. siječnja 2003.), NIU Hrvatska riječ objavila je knjigu Fragmenti : Izbor intervjua 2003. – 2022.. Knjiga donosi dijelove iz nekih od najzanimljivijih intervjua objavljenih u tjedniku u protekla dva desetljeća. Urednica knjige je Jasminka Dulić dok je predgovor napisao Zoran Panović.
»Intervjui se ne mogu getoizirati na takozvana manjinska pitanja. Već oni tematski zalaze široko u složenost srpsko-hrvatskih odnosa, istorijskih bremenitosti i evropskih nada. Intervjui su profesionalno vođeni, prilično su atraktivni za čitanje, pa je ova relevantna kolekcija, pored toga što je bitan dokument vremena, i dobar udžbenik za studente novinarstva kad se upoznaju sa formom intervjua. Uostalom, akter knjige, zagrebački novinar Aleksandar Stanković i kaže – intervju je najjača forma novinarstva. Fragmenti pred vama to potvrđuju«, zapisao je Panović.  
Promocija knjige Fragmenti – Izbor intervjua bit će održana u četvrtak, 9. veljače, u Gradskoj knjižnici u Subotici (nova čitaonica u prizemlju), s početkom u 18 sati. Nakon Subotice, planirano je da knjiga bude predstavljena i u Novom Sadu te Beogradu. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika