Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vruće teme

Veliko prelo u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće  i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bili su prošlog vikenda točka okupljanja najviših državnih dužnosnika Srbije i Hrvatske. Nastavak je to, započet 6. siječnja na proslavi Badnjeg dana u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu. Poslije Božića zgodno se namjestilo Prelo i prilika da sada Hrvati u Srbiji uzvrate i budu ti koji će okupiti šefove diplomacija dvije države i druge dužnosnike. Poruke uravnotežene, dobro izvagane, da ne potaknu novi niz prijepora. Retoriku je donekle promijenio i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, čije izjave nakon povratka iz Zagreba nisu ulijevale pretjerani optimizam. S druge strane, za hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana dobrosusjedski odnosi manifestacija su političke zrelosti. Uz ono »ali«, a to ali je čitav niz pitanja koja nisu rješavana 30 godina.
Prvi konkretan potez načinjen je dva dana nakon subotičkog posjeta kada su se u Zagrebu sastali  predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović i predsjednica Povjerenstva Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri. Konkretno ništa nije dogovoreno, ali je već pomak i to što je sastanak održan. (I što, kao 2007. godine, Veljko Odalović nije napustio razgovore.) I što je novi zakazan za ožujak. Pitanje nestalih sigurno nije pitanje oko koga će se dvije strane brzo i lako složiti, pa će to biti neka vrsta lakmusa koliko se Srbija i Hrvatska zaista žele približiti.
Otvorit će se tu i pitanje logora u Stajićevu i nekim drugim mjestima u kojima su bili zatočeni Hrvati. Pitanje komemoriranja akcije Oluja…
Mnogo vrućih tema za neki budući službeni sastanak dvojice šefova diplomacije.
S tim temama ulazimo u 21. godinu našeg tjednika. I još nekim drugim, kao što je nezapamćena devastacija dijela tavankutskog zemljišta koje je postalo mjesto odakle se naveliko iskapa pijesak i na tome zarađuje. Naravno, ne u Tavankutu.
P. S. I kad već spomenuh naših prvih 20 godina evo za kraj tweet Tomislava Žigmanova: »Velika gorkost glede, za HR u SRB prevažne, obljetnice izazvala je činjenica da nitko iz RH, ni oni kojih se to neposredno tiče, a nije ih u profesionalnom statusu malo, nije registrirao, a kamoli uputio čestitku! Nećemo reći ništa novoga: nijedan medij u RH nije objavio ni slovo!« 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika