Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novak i Goran

Pobjedom protiv Grka Tsitsipasa u finalnom duelu Australian Opena Novak Đoković je stigao do svoga  22. Grand Slam naslova (izjednačio se sa Španjolcem Nadalom) i potvrdio neupitnu činjenicu kako je najbolji tenisač svih vremena. O Noletu i njegovim igračkim uspjesima i brojnim rekordima je već gotovo sve poznato, ali ovaj »pogled« bacamo u suprotnom smjeru – na tribinu. Jer na njoj, već godinama, kao šef Đokovićevog stručnog štaba sjedi najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević. U svom pozdravnom govoru, nakon što je deseti put podigao pobjednički pokal Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, slavodobitnik Đoković svoj uspjeh je podijelio sa svojim trenerom i članovima svoga štaba i obitelji. I pritom značajno pogledao svoga trenera Gorana.
Suradnju su započeli 2019. godine, a potom su uslijedili Grand Slam i brojni ostali naslovi na ATP touru. Novak je pod Ivaniševićevom stručnom rukom slavio na Wimbledonu (2019.), Australian Openu (2020.), Australian Openu, Roland Garrosu i Wimbledonu (2021.), Wimbledonu (2022.) i Australian Openu (2023.). I ponovo je broj 1, iako je to sve vrijeme realno bio (oduzeti i nepriznati bodovi s Wimbledona 2022).
Govoreći o Ivaniševiću u jednom televizijskom razgovoru prije dvije godine Novak je istaknuo kako na njega gleda prije svega kao prijatelja, a tek onda kao trenera. I upravo takav odnos rezultirao je odličnom suradnjom i fantastičnim rezultatima, a kao kruna stiglo je prošlotjedno osvajanje 22. Grand Slam naslova.
Goran je, slažu se mnogi stručnjaci, umnogome utjecao na poboljšanje Novakovog servisa i igre na voleju, ali sveukupno je uveliko pridonio njegovom povratku na šampionsku stazu s koje još dugo neće sići. S druge strane, Goran je u jednom svom nedavnom obraćanju javnosti usporedio Novaka s Real Madridom. »Trenirati Đokovića je poput treniranja Reala. Ne pobijediš li dvije utakmice, vani si!«.
Nakon svega, neće se Novak baš tako odreći Gorana, jer njihovi putevi su se, prvi puta, križali još davne 2001. godine kada je Goran osvojilo svoj povijesni Wimbledon, a Novak i trenirao s njim kao polaznik Pilićeve akademije u Münchenu. Dvadeset dvije godine kasnije Novak je šampion nad šampionima bijeloga sporta. I ponovno trenira s Goranom...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika