Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pogled sa zidina

Zemlja koja se ističe u mojim putopisnim fantazijama je Portugal. Prije svega, privukao me ocean i njegove nevjerojatne obale. Pisala sam o mjestu Nazare, koje svakako ostaje prvo mjesto koje treba posjetiti, ali popis se širi. Živim u fotografijama i skoro su u domenu stigle fotografije prekrasnog dvorca. Kad sam malo istraživala, otkrila sam da se dvorac nalazi u Portugalu i da postoje još mnogi drugi jednako raskošni, primamljivi i lijepi. Ovoga puta ću pokušati izdvojiti nekoliko svojih favorita.

Obrana i osvajanja

Kako to biva, počinjem s najpoznatijim. Torre de Belém ogromna je kula izgrađena za obranu Lisabona od osvajača, ali se također koristila za doček prijatelja grada koji su dolazili brodom. Njegov elegantni balkon gleda na rijeku Tejo, polazište portugalskih istraživača, uključujući poznatog Vasca da Gamu. Jako je teško pisati o ljepoti tornja ako ne priložite fotografiju, pa sam ovu izabrala za naslovnicu. U sklopu kule nalazi se i bedem koji je s njom povezan i ima mjesta za 17 topova. Ono što ovu kulu dodatno izdvaja je činjenica da niti jedna zgrada niti jedan objekt nije ovako lijepo uređen, te da je služila u vojne svrhe. Zato i ne čudi da kada se spomenu dvorci Portugala, ljudi prvo pomisle na Torre de Belem.
Ostajemo još malo na rijeci Tagus i nastavljamo priču s dvorcem Almourol, Castelo de Almourol. Temelji ovog dvorca su keltski i rimski, a dovršili su ga vitezovi templari. Dvorac je igrao važnu ulogu u obrani Portugala. Visok je 18 metara i ima toranj. Nalazi se u središtu otoka usred rijeke Tagus, a okružen je nevjerojatnom zelenom prirodom. Naravno, o dvorcu kruži nekoliko legendi, a jedna kaže da ga opsjeda duh princeze.
Gdje su dvorci, tu se priča o njima. Sljedeći dvorac o kojem govorimo spominje se u priči o dvanaest portugalskih vitezova koji su otišli u Englesku natjecati se za čast dvanaest engleskih dama.
Castelo de Penedono mali je šarmantni dvorac poznat i kao dvorac Gaunt u Beira Alti. Smješten na stijenama, nalazi se u gradiću na sjeveru zemlje u općini Penedono, regija Viseu. Na dominantnom položaju u odnosu na grad ova mala srednjovjekovna građevina mješavina je obrambene utvrde i kaštela. Unutrašnjost samog dvorca je prazna i nema se što vidjeti, ali pogled sa zidina ostavlja bez daha.

Dom prvog portugalskog kralja

Najvažniji srednjovjekovni dvorac sjevernog Portugala je Castelo de Guimarães, jer je simbol osnutka Kraljevine Portugal. Nalazi se u gradu Guimarãesu, prvoj prijestolnici Portugala, mjestu gdje je rođena portugalska neovisnost. Zidovi dosežu visinu od 28 metara, a prvi portugalski kralj Alfonso Henriques rođen je u ovoj zgradi.
Castelo de Tomar je dvorac vitezova templara. Ovo je jedan od najimpresivnijih spomenika u Portugalu, jer također uključuje Convento de Cristo, remek-djelo manuelske arhitekture. Dio je svjetske kulturne baštine.
Obidos je zanimljiv primjer dvorca koji se danas koristio u pravom smislu riječi. Njegov dvorac danas je hotel oko kojeg se tijekom cijele godine odvijaju zanimljiva događanja, poput vrlo popularnog srednjovjekovnog sajma ili festivala čokolade.
Iako ovdje ističem neke od favorita, slažem se da svaki dvorac vrijedi posjetiti. Barem da dobije priliku da ga prošlost tapše po ramenu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika