Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako na studij u Hrvatsku?

Koji fakultet upisati nakon srednje škole i koje su olakšice i benefiti studiranja u Hrvatskoj, te kako se maturanti u narednoj akademskoj godini mogu upisati na fakultete u Hrvatskoj, bile su teme sastanka koji je održan u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici 19. siječnja. O ovim temama govorili su roditeljima i učenicima predsjednica Odbora za obrazovanje u HNV-u Margareta Uršal i nastavnik predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović. Ovo je drugi roditeljski sastanak koji je održan u Srijemskoj Mitrovici, a već tri godine djeca iz Srijema upisuju fakultete u Hrvatskoj uz pomoć Hrvatskog nacionalnog vijeća i profesora Daria Španovića.

Lakše uz razne pogodnosti

Upis na fakultete u Hrvatskoj može biti dvojak. Jedan je kroz polaganje državne mature, a drugi je preko posebne upisne kvote. Državnu maturu mogu polagati samo oni koji imaju državljanstvo Hrvatske. Ukoliko djeca nemaju državljanstvo, fakultet mogu upisati preko posebne upisne kvote.
 »Uglavnom je za sve naše studente osigurana stipendija i smještaj u studentskom domu što je velika prednost u odnosu na studiranje u Srbiji, gdje uglavnom naši studenti ne uspiju ostvariti smještaj u domu. Studijski centri su do sada bili Zagreb i Osijek. Do prije nekoliko godina to je bio samo Zagreb i većina naših studenata je odlazila tamo studirati. Kombiniranom akcijom sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posljednje tri godine smo oživjeli i Vukovar i Osijek. To su sada također postali centri studiranja. Udaljenost do tih gradova i nije tako velika, tako da je to jedna velika olakšica obiteljima i roditeljima koji financiraju svoju djecu na studijima«, istaknula je Uršal.
Osim stipendiranja i osiguranog smještaja u studentskom domu, Hrvatsko nacionalno vijeće omogućuje djeci i lakši način prilagdbe na novu sredinu.
»Važno je istaći da nastojimo uvezati sve studente. Uvezati studente znači da kada netko odavde ode studirati u Zagreb, Rijeku, Split, Osijek, Vukovar, tamo ga čekaju studenti starijih godina koji su također iz Srbije. Pokazuju im gdje je menza, gdje je studentski dom, kako najbrže doći do fakulteta. Također nastojimo pronaći mjesto okupljanja studenata i u Srbiji. Trudićemo se da studentima koji studiraju u Novom Sadu okupljalište bude rodna kuća Josipa bana Jelačića, a za one koji studiraju u Beogradu da to bude u prostorijama fondacije Antun Gustav Matoš, tj. u područnom uredu HNV-a, i da na taj način oni imaju mjesto gdje mogu provoditi svoje programe, družiti se i biti povezani.«

Veći interes za fakultete u Hrvatskoj

Do sada je sedam studenata iskazalo interes za upis na sveučilišta u Hrvatskoj u narednoj akademskoj godini.
»Srijemska Mitrovica je centar gdje se izučava Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Osim iz Srijemske Mitrovice, taj predmet izučavaju i djeca iz Bingule i Petrovaradina, ali ovaj poziv za studente odnosi se na svu hrvatsku djecu s područja Srijema. Ove godine imamo najveći odaziv djece do sada. Trenutačno imamo sedam studenata iz Srijema, uključujući i dvije djevojke iz Zemuna. Smatram da je to jako dobar odaziv prvenstveno zato što dosta njih zbog financijske situacije ne bi mogli studirati u Srbiji. Puno im znači što imaju osiguran dom i stipendiju. Drago mi je što se dosta njih odlučilo za Vukovar i Osijek, dio koji je bliži nama jer tako ćemo biti povezaniji. Dosadašnja iskustva govore da studenti imaju namjeru vratiti se ovdje. Odlazak u Split, Zagreb i neke velike gradove mogu povući djecu da ostanu tamo poslije studiranja, dok odlaskom u manje i bliže gradove, postoji veća vjerovatnoća da će se vratiti«, kaže Španović.

Pozitivna iskustva

»Završavam treću godinu Medicinske škole u Srijemskoj Mitrovici. Željela bih upisati dalje studije u Hrvatskoj, vezano uz moj smjer«, kaže Ana Saboci iz Srijemske Mitrovice i dodaje: »Moj rođeni brat studira u Vukovaru i od njega sam čula sve pozitivno o studiranju u tom gradu, pa sam i ja tamo htjela upisati fakultet. Sviđa mi se način na koji sveučilište funkcionira i zadovoljna sam svim iskustvima koja mi je brat prenio«.
Mario Molnar iz Srijemske Mitrovice također je izrazio želju upisati fakultet u Hrvatskoj.
»Četvrta sam godina Srednje tehničke škole Nikola Tesla. Želio bih studirati u Hrvatskoj, doživjeti iskustvo, naučiti što više. Zanima me hotelijerstvo i trgovina i to bih želio raditi. Čuo sam sve najbolje od svojih prijatelja koji tamo studiraju.«
Ivan Reves iz Srijemske Mitrovice želi upisati umjetničku akademiju u Osijeku.
»Završio sam srednju glazbenu školu. Od prije, kad sam upisao srednju školu, gledao sam akademije i odlučio da to bude u Osijeku. Najprije zato što mi se Osijek sviđa kao grad, a drugo zato što akademija nije toliko velika kao u Novom Sadu, ali je pristupačna i za studente jako dobra. Što se financijske strane tiče, svakako da je povoljnije studirati tamo nego u Srbiji. I moja rodbina živi u Osijeku, tako da mi je i to velika pogodnost. Imam svu potrebnu dokumentaciju i nije mi bio problem da je sakupim. Ima vremena, ali s pripremama se treba krenuti na vrijeme.«
Marko Maras student je Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ali se želi prebaciti na drugi fakultet.
»Studirao sam tehničke nauke, ali se nisam pronašao u tome. Tek sada sam se odlučio za pravu želju, studirati psihologiju. Za upis u Hrvatskoj sam saznao preko svoje župe i profesora Daria Španovića preko posebnih kvota. Odlučio sam upisati psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Znam da moram imati posebno položeni ispit iz psihologoije i ispit iz hrvatskog jezika i to mi neće biti problem«, kaže naš sugovornik.
Roditelji i budući studenti imali su mogućnost pitati sve što ih zanima i dogovorena je daljnja suradnja, najprije u vidu formiranja zajedničke grupe u okviru koje će učenici dobijati sve potrebne dodatne informacije vezane za upis na fakultet.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika