Arhiv tekstova Arhiv tekstova

APV: Natječaj za socijalno poduzetništvo

Pokrajinsko tajništvo za privredu i turizam, u suradnji s Kabinetom potpredsjednika Pokrajinske vlade i Savjetom za koordinaciju i praćenje aktivnosti u području ekonomskog razvoja, raspisalo je javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za doprinos razvoju socijalne ekonomije AP Vojvodine u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 5,5 milijuna dinara.
Potpredsjednik Pokrajinske vlade i predsjednik Savjeta Branko Ćurčić je istakao da socijalno poduzetništvo vidi kao jedno od ključnih rješenja u smanjenju stope nezaposlenosti i povećanju dodatne vrijednosti, kao i, prije svega, rješavanje jednog društvenog problema.
Ćurčić je rekao da Zakon o socijalnom poduzetništvu, koji je nakon deset godina usvojen u veljači ove godine, s odgođenom primjenom koja počinje 16. studenoga 2022., jasno definira kriterije koji bi se trebali ispuniti kako bi se stekao status socijalnog poduzeća, te predviđa i bazu socijalnih poduzeća u Agenciji za privredne registre.
»Ovo je prvi natječaj otkako je Zakon usvojen na teritoriju Srbije, koji podržava subjekte koji su do sada ispunjavali uvjete da se bave socijalnim poduzetništvom, a posebno one subjekte koji će od 16. studenoga biti upisani u poseban registar poduzeća koja obavljaju socijalnu djelatnost«, rekao je pokrajinski tajnik za privredu i turizam dr. Nenad Ivanišević i precizirao da se sredstva po ovom natječaju odobravaju po principu refundacije za nabavu osnovnih sredstava, odnosno strojeva ili opreme, koja su kupljena, isporučena i isplaćena u cijelosti u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine do dana zaključenja javnog natječaja, te da se visina odobrenih sredstava utvrđuje na osnovu dostavljenog računa-otpremnice, odnosno e-fakture ili ugovora-otpremnice s dobavljačem, prodavačem i izvoda računa iz banke.
Bespovratna sredstva se odobravaju u visini do 80 posto od kupovne vrijednosti bez PDV-a i bez zavisnih troškova nabave, a iznos odobrenih sredstava za refundaciju troškova može biti od 250.000 do 500.000 dinara, pri čemu odobrena sredstva mogu biti manja od traženih sredstava.
Pravo sudjelovanja imaju pravne osobe, registrirane za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, sa sjedištem, odnosno registriranim ogrankom na teritoriju AP Vojvodine, socijalne zadruge osnovane na teritoriju AP Vojvodine koje posluju radi ostvarenja socijalne, ekonomske i radne uključenosti i subjekti koji su stekli status socijalnog poduzetništva u smislu pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalnih poduzeća u cilju stjecanja dobiti.
Prijave se mogu podnijeti do 25. studenoga 2022. godine.
Ivanišević je još istakao kako očekuje veliki broj prijavljenih subjekata, te da će, počevši od 2022. godine, ovaj natječaj raspisivati svake godine u značajno većem opsegu sredstava.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika