Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi nadbiskup – mons. dr. sc. Ladislav Német

Za novog nadbiskupa Beogradske nadbiskupije i metropolita imenovan je dosadašnji biskup Zrenjaninske biskupije mons. dr. sc. Ladislav Német, objavljeno je u podne 5. studenoga, na spomendan Srijemskih mučenika, u nadbiskupskoj rezidenciji u Beogradu. Naime, Sveti otac papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog upravljanja Beogradskom nadbiskupijom mons. Stanislava Hočevara. U ime Apostolske nuncijature u Srbiji imenovanje u ime svetog Oca pročitao je otpravnik poslova mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion. 
Prilikom svog obraćanja mons. Német zahvalio je napose Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i pol godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta stolica ne odluči drugačije. Naglasio je kako su protekle godine u Zrenjaninu stvorile slike mjesne Crkve koja će ga pratiti do kraja života. Budući da je Német od sada i metropolit, tu ga veže i Subotička biskupija, a Zrenjanin će, kako je naglasio, ostati u njegovom srcu i biti mu možda ne zadaća, ali interes da.
Dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru mons. Német je zahvalio na 22 godine nesebične službe koju je darovao Beogradskoj nadbiskupiji tijekom kojih je mnogo uradio. Tijekom više od dva desetljeća nadbiskup Hočevar je bio i predsjednik Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije kada je svoju logističku snagu napose iskazao tijekom poplava i dolaska velikog broja migranata. 
Német je također pozdravio sve svećenike i laike Beogradske nadbiskupije s kojima će, kako je rekao, nastojati »usko surađivati i pokušati širiti evangelizaciju na ovim područjima« Srbije. 
Riječi zahvale za dar biskupskog služenja uputio je dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit mons. Hočevar, koji je zahvalio i svim dosadašnjim suradnicima, čitavom prezbiteriju Beogradske nadbiskupije, Bogu posvećenim osobama i vjernicima zamolivši za oproštenje svih propusta, nedosljednosti i nemoći. Istaknuo je kako je za njega samoga uvijek bio pravi užitak naći se među vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije. Napose je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i vjerskim zajednicama za otvorenost i suradnju u protekle 22 godine njegova biskupskog služenja.
Ovom prigodom u ime svećenika Beogradske nadbiskupije novoimenovanoga nadbiskupa mons. Németa pozdravio je don Aleksandar Kovačević, poželjevši mu da upravo u gradu mostova kao nadpastir bude graditelj mostova između Istoka i Zapada među svim ljudima.
Naglasio je da su i svećenici i vjernici Beogradske nadbiskupije potrebni upravo očinskog ohrabrenja i podrške u ovakvim, kako je rekao, gotovo »misijskim« uvjetima pastoralnog pristupa i rada. 
Mons. Német šesti je nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina njezina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Hočevar sada postaje apostolski upravitelj Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog nadbiskupa. Mons. Német je postao apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije do imenovanja novog biskupa. Također, on je i prvi nadbiskup Beogradske nadbiskupije koji je rođen u Srbiji, u Subotičkoj biskupiji.
Mons. dr. sc. Ladislav (László) Német rođen je u Odžacima 7. rujna 1956., a za svećenika je zaređen u rodnom mjestu 1. svibnja 1983. godine. Papa Benedikt XVI. 23. travnja 2008. imenovao ga je biskupom Zrenjaninske biskupije. Govori mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski jezik.
Mons. Német će za nadbiskupa biti ustoličen 10. prosinca u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene  Djevice Marije u Beogradu.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika