Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Lipa« zapjevala u Karlovcima i Novom Sadu

Hrvatski kulturni centar Novi Sad organizirao je u subotu, 5. studenoga, gostovanje Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka. Gosti su pod ravnanjem Valerije Fischbach u subotu navečer održali koncert u Kapeli mira u Srijemskim Karlovcima. 
Na programu su bile skladbe Lovrića, Matza, Ulricha, Slavenskog, Stanića, Cossetta i Arlena. Popularno zvani »lipaši« i »lipašice« su ovom prigodom uspostavili kontakt sa zborom mjesne župe Presvetoga Trojstva pod vodstvom Vlaste Malešević te je dogovoren uzvratni posjet Osijeku već ove godine, 17. prosinca.
Hrvatsko pjevačko društvo Lipa osnovano je daleke 1876. godine, od tada uspješno i neprekinuto djeluje. Njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Osvojili su, kako navode, pregršt nagrada i prizna-nja. Među njima izdvaja se čak 18 zlatnih plaketa, medalja i diploma – devet na međunarodnim i devet na državnim natjecanjima pjevačkih zborova. 
Uz znamenitosti Srijemskih Karlovaca, gosti iz Osijeka obišli su i Petrovaradinsku tvrđavu, posjetili rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu te potom i središte Novog Sada. Održali su i nekoliko manjih i spontanih nastupa ispred Petrovaradinskoga sata, u rodnoj kući bana Jelačića te pred crkvom Imena Marijina. Gosti su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su imali prilike nastupiti u gradu koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture.
»Nadamo se da će ova suradnja i ubuduće trajati. Navedeno gostovanje organizirano je uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Osječko-baranjske županije. Zahvaljujemo se i župniku župe Presvetog Trojstva Mateju Periću te upravitelju Fondacije Spomen doma bana Jelačića dr. sc. Darku Poliću«, kaže predsjednica HKC-a Novi Sad Jasna Čordaš. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika