Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sv. Tarcizije – Na anđeoskoj straži

Kako već nalaže desetogodišnja praksa, uoči svetkovine Svih svetih, 31. listopada u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici organizirana je Večer svetaca. Večer svetaca (Hollywin) je nastala kao odgovor na marketinški popularnu Noć vještica (Halloween), koja se izravno suprotstavlja katoličkoj tradiciji. 
Deseta Večer svetaca bila je posvećena sv. Tarziciju, dvanaestogodišnjem dječaku koji je nosio Presveti sakrament zatvorenicima i koji je svojim vlastitim životom štitio Krista, te je na tome putu i ubijen. 
Spomendan mu je 15. kolovoza. Rođen je 263., a preminuo je 275. godine. Slavi se kao zaštitnik ministranata, mladih i čuvara Presvetog sakramenta.
Program je počeo duhovnim nagovorom župnika župe Uskrsnuća Isusova vlč. Vinka Cvijina, koji je i prije deset godina imao čast otvoriti prvu Večer svetaca u Subotici. 
»Tijekom deset godina na ovoj pozornici prošetali su se svetački velikani, poput Male Terezije sa svojim roditeljima, Majke Terezije iz Kalkute, sv. Antuna Padovanskog, sv. Dominika, sv. Filipa Nerija, sv. Terezije Avilske blažene Marije Propetog Isusa Petković, sv. Franje Asiškoga, sv. Josipa, a danas je s nama sv. Tarzicije. On je bio prvi ministrant Katoličke crkve i zato je zaštitnik ministranata, mladih i čuvara Presvetog sakramenta. Iako je bio samo dječak, resila ga je velika ljubav prema Presvetom sakramentu, tolika da je i svoj život dao za njega«, rekao je među ostalim vlč. Cvijin i dodao kako je i danas najvažnije ljudima donijeti Boga, ali u teškim vremenima važno je i sačuvati vjeru, braniti ju i predati u naslijeđe. 
»Neka i ova večer bude još jedna pobjeda svetih, te nas nadahne da živimo dostojno poziva na koji smo pozvani.«  
Tekst za predstavu Na anđeoskoj straži napisala je, te djecu i mlade pripremila vjeroučiteljica Danica Mlinko. U spomenutoj predstavi glumila su pretežno djeca iz župe Marija Majka Crkve iz Aleksandrova u Subotici, te djeca i mladi drugih subotičkih župa. Tako su se među glumcima ove godine pronašli: Pavao Piuković, Vedran Peić, Slađan Bošnjak, Marija Sekereš, Marija Gabrić, Matija Sekereš, Andrija Ivanković, Karlo i Josip Kujundžić, Marin Vidaković, Marijan Rukavina, Marko i Matej Margetić, Ivan Crnković, Pavle Franjković, David Ivandekić, Josip Svirčev, Terezija Sekereš, Manuela i Ivona Šimon, Staša Repčen, Andrea Šimon, Roko Piuković i Janja Marki. Glazbenu podlogu za predstavu odabrao je Darko Temunović.  
Život sv. Tarzicija, o kojemu ima malo podataka, budući da je živio u prvim stoljećima nove ere, bio je povod za razmišljanje o službama, odnosno različitim načinima služenja vjernika laika u crkvi. 
O proteklih deset godina govorila je u uvodnom dijelu Nevena Mlinko, koja je više godina i sama režirala predstave o svecima za ovu prigodu. 
»Prije deset godina, predvođeni svećenicima, mladi Subotičani su u večeri prije blagdana Svih svetih ponudili program koji bi bio potpuno drugačiji od onoga koji nam nameću svjetski trendovi. Izabrali su javno zastupati život i proslavljati svetost naspram poganske kulture smrti i Noći vještica te su svoju snagu, vrijeme i kreativnost stavili u službu Krista i njegove zaručnice Crkve. Subotica je bila plodno tle, a vjernici su posjećivanjem ovoga programa u velikom broju pokazali da im godi druženje sa svecima«, rekla je među ostalim Mlinko. 
A da je to tako potvrdio je i ove godine izuzetno veliki broj posjetitelja koji je do posljednjeg mjesta ispunio dvoranu. 
Župa Marija Majka Crkve iz Aleksandrova u Subotici bila je od početka organizator Večeri svetaca, uz suradnju i nesebičnu pomoć djece, mladih i odraslih iz gotovo svih subotičkih župa. Kao i ranijih godina, večer je bila humanitarnog karaktera, te se prikupljao dobrotvorni prihod koji će biti usmjeren za misije.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika