Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Limuzinke« na Verušiću

Verušić je selo kod Subotice, a dijeli se na Gornji i Donji Verušić. Obuhvaća teritorij površine čak 5.700 hektara, a prema popisu pučanstva broj stanovnika koji žive na salašima je tek 998. Većina žitelja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u okviru obiteljskih gospodarstava na salašima, ratarstvom i stočarstvom.
Na obiteljskom gospodarstvu u Donjem Verušiću Miroslav Kiš se bavi uzgojem tovnih goveda rase limuzin, čija je postojbina Francuska. Nakon sedam uvoza junica i priplodnih bikova iz Francuske, ovo gospodarstvo sada ima svoja grla u sistemu krava-tele. Prednost ove rase je prije svega u tome što su, kao jedna od pet francuskih nacionalnih mesnih rasa, izuzetno velikog randmana, odnosno imaju daleko bolji udio mesa u ukupnoj težini. Rasa limuzin je dovoljno mesnata i tako zadovoljava interes uzgajivača, klaničara, potrošača.

Subvencioniranim kreditom do matičnog stada

»Svaki dan sam intenzivno kao poljoprivrednik u poslu stočarstva. U sistemu krava-tele imamo krave i bikove rase limuzin i to je svakodnevni posao, a to prati i ratarska, biljna proizvodnja, osiguravanje hrane, to je najširi pojam od stočarstva do ratarstva. Minimalno za dohranu teladi kupimo visokoproteinski koncentrat, ali mi sami proizvodimo hranu za stoku s oranica koje obrađujemo.  Pioniri smo u tom tovnom sistemu krava-tele, prvi smo iz inozemstva, Francuske, uvezli mesnu rasu goveda limuzin. To su tovna goveda, krave daju određenu količinu mlijeka, ali ne bavimo se mužom; to mlijeko posisa njeno tele u vremenu laktacije. Imamo 118 krava zajedno sa sinovima, sa svim našim povezanim gospodarstvima, 7 priplodnih bikova, a to znači da ima preko 100 telenja tijekom godine. Znači, mi se bavimo proizvodnjom priplodnih budućih krava junica i bikova rase limuzin. Prodajemo mlade priplodne junice za koje naš kupac može ostvariti poticaje za kvalitetno priplodno grlo do 50 posto, što nije za zanemariti. Znači, ono što ne ode u priplod proda se tovljaču, a to su telad od 5 do 8 mjeseci. Suština je širenje ove rase za proizvodnju mesa. Moja iskustva nudim i drugima; ne prodajemo samo junce i bikove nego im prenosimo i tehnologiju kako to mi radimo pa da kupac to prilagodi kod sebe. Ostajemo povezani s kupcima i dijelimo nova iskustva«, kaže Kiš i navodi kako je s uzgojem goveda rase limuzin počeo 2018. godine, pojašnjavajući da je Vlada Srbije te godine donijela uredbu o poticajima za taj vid govedarstva, koja ga je potaknula da počne s uzgojem limuzin goveda.
»Pomoću kredita kupili smo matično stado i kada se kupi s državnim subvencioniranim kreditom koji nema deviznu klauzulu nego dinarsku, to je povoljno, čak je i osiguranje tog grla tri godine. Bez subvencija ne bismo ušli u neku investiciju. To su veliki motivi da to tako postaviš da se uzme kredit od države i onda još dobiješ 50 posto poticaja i na taj način smo pronašli matematiku da uzmemo kvalitetna priplodna grla.«

Zatvoren četverogodišnji krug

Miroslav Kiš, iako pionir, nije početnik u ovoj proizvodnji. 
»Ovo je peta godina kako se bavim uzgojem. Naš prvi oteljen proizvod, naše prvo tele koje se ovdje rodilo ima već svoje tele tako da smo zatvorili taj četverogodišnji krug i tako već imamo naše verušićko limuzin govedo, jer teorija kaže da svaka generacija poprima osobine lokacije i okoliša prirodne sredine, tako da za deset generacija goveda poprimaju utjecaj sredine, hrane, vode i zraka. Mi ističemo, budući da su to životinje od 500 do 1.000 kilograma da je važan i temperament uzgajivača, jer se netko od tih životinja plaši.«
Miroslav Kiš kaže da su limuzinke uvozili tri godine, za svoje i druga gospodarstva, a sada njihovo gospodarstvo ima svoja grla za prodaju.
»Imali smo sedam uvoza iz Francuske, preko 500 junica i 13 priplodnih bikova, to nije lako uvesti s 2.000 kilometara, tu je karantena, transport, specijalna plaćanja, taj proces traje od tri do pet mjeseci. Napravili smo i udruženje odgajivača limuzin rase u Srbiji, nas sedmero, pa onda nastojimo i po pitanju aktualnih administrativno-interesnih naših potreba zajednički nastupiti prema nadležnima. Svi koji imamo infrastrukturu na području Srbije, posjede, zemljište ili pašnjake, ovakav uzgoj sigurno ima budućnost zato što ne traži veliku obvezu muže svaki dan i gazdovanja s mlijekom. Ovdje toga nema i onda je za mlade koji se nisu bavili govedarstvom privlačno ući u sistem krava-tele i bave se time uspješno, što i zagovaram. Danas nije samo cilj proizvesti poljoprivredni proizvod nego ga i znati plasirati.«

Obiteljsko gospodarstvo

Na koncu razgovora Miroslav Kiš kaže:
»Ja sam u ovome odrastao, dakle od djetinjstva, otac Andraš i pokojna mati Marija su se bavili poljoprivredom na ovom gospodarstvu, a početkom 90-ih otac mi je prepustio gazdovanje. Ovdje živim sa suprugom Ivanom, djecom Andrejem, Antonijem, Matejom, Emanuelom i ocem. Najstariji sinovi, Andrej i Antonio imaju svoja gospodarstva, pomažu mi u poslu, diplomirani su inženjeri agrobiznisa, studirali su u Nizozemskoj, a mlađa djeca još pohađaju škole. Radim što i moji preci, a valja ići ukorak s novinama u poljoprivrednoj proizvodnji«, kaže Miroslav Kiš.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika