Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatskim pilotima poslani pozivi za suđenje

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih časnika optuženih da su u kolovozu 1995. godine raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, piše dnevni list Politika. Uz poziv za suđenje koje je zakazano za 14. listopada, sud je Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine.
Branitelj prvookrivljenog Mikca po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik rekao je za Politiku da usprkos tome što se početak suđenja očekuje za manje od mjesec dana, Viši sud još nije odlučio hoće li se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu.
»Razlog zašto sud još nije donio odluku je veoma jednostavan: čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni. Tek nakon što sud dobije odgovore, bit će u mogućnosti donijeti pravilnu i pravičnu odluku. Odgovor može biti da pozivi nisu dostavljeni, da tijela Republike Hrvatske odbijaju dostaviti ih, pa sve do urednog uručenja poziva«, kazao je Olenik.
Kao branitelj po službenoj dužnosti naglašava pitanje pravičnosti odluke, jer je najvažnije da suđenje bude pošteno.
»Tužiteljstvo za ratne zločine pogriješilo je što nije ni pokušalo pozvati optužene da daju izjave još u istražnom postupku. Na ovaj način sud ispravlja grešku Tužiteljstva. Konkretno, Tužiteljstvo traži od suda da dozvoli suđenje u odsustvu uz obrazloženje da optuženi nisu dostupni našim tijelima i da se kriju. Međutim, ako nekoga niste ni pokušali pozvati i ako ga niste obavijestili da postoji proces protiv njega, onda se on ne može kriti niti može biti nedostupan, jer ne zna da je optužen. U drugim sličnim postupcima naše Tužiteljstvo za ratne zločine je slalo pozive preko nadležnih tijela Republike Hrvatske, gdje je odgovor bio da oni ne priznaju naše odluke uz pozivanje na takozvani Zakon o ništavosti«, objasnio je Olenik.
Ako postupak nije pravičan, onda ni presuda neće biti pravična, a to je najgori mogući ishod. Dodao je kako je siguran da je sud upućivanjem poziva ispravio ovaj propust, ali ostaje opravdana sumnja da je Tužiteljstvo za ratne zločine namjerno ugrozilo osnovna prava optuženih, prenosi Politika.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika