Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše

Vijećnici Lige socijaldemokrata Vojvodine u svim mjestima širom Vojvodine predaju zahtjeve skupštinama općina za hitno sazivanje izvanrednih sjednica s jedinom točkom dnevnog reda – proglašenje elementarne nepogode zbog suše, priopćila je 10. kolovoza ta stranka.
Oni od lokalnih parlamenata traže da donesu odluke o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtijevala od Vlade Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode od suše, navodi se u priopćenju za javnost.
Ta stranka je navela da zahtijeva i da se održe izvanredne sjednice pokrajinskog i republičkog parlamenta, prenosi Portal građanske Vojvodine Autonomija.
»Poljoprivredne kulture su pretrpjele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni. Kao mjere ublažavanja posljedica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika od strane Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava. Porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti reprogramirati na pet godina s grejs periodom od dvije godine«, piše u priopćenju.
Dodaje se i da ta stanka traži da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama, a cijene zakupa državne zemlje mora se prilagoditi situaciji nastaloj uslijed proglašenja elementarne nepogode.
»Od Republičke direkcije za robne rezerve tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima, osigura adekvatna pomoć«, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora LSV-a Saša Šućurović.
LSV je podržala zahtjeve poljoprivrednika da cijena suncokreta ne bude niža od 700 eura po toni, da cijena suncokreta ima paritet prema litri ulja, te da se gorivo za jesenske radove osigura po 170 dinara, na svim crpkama, a da se za proljetnu sjetvu poljoprivrednici oslobode akciza na gorivo.
»Ovo je pitanje opstanka većine domaćinstava u Vojvodini, politička pripadnost ne smije imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički konsenzus da se iz opasne situacije prouzročene elementarnom nepogodom – sušom, izađe sa što manje posljedica«, kazao je Šućurović.
Zastupnici koalicije Zajedno za Vojvodinu uputili su zahtjev Vladi Srbije da zbog suše proglasi stanja elementarne nepogode u općinama Novi Bečej, Kikinda, Vrbas, Bač i Vršac. Kako su naveli, na taj način su se pridružili inicijativi zastupnika Lige socijaldemokrata Vojvodine u tim lokalnim samoupravama, koji su podnijeli zahtjeve za hitno sazivanje izvanrednih sjednica skupština općina s jednom točkom dnevnog reda – proglašenje elementarne nepogode – suše.
»Poljoprivredne kulture su pretrpjele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni. Kao mjere ublažavanja posljedica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika Republici, Pokrajini i lokalnoj samoupravi«, navodi se u priopćenju koje je potpisao zastupnik Aleksandar Olenik.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika