Arhiv tekstova Arhiv tekstova

15.000 dolara za Hrvate u Srbiji

Vodstvo Hrvatskog doma iz Sacramenta iz Sjedinjenih Američkih Država odlučilo je donirati financijska sredstava »hrvatskim kulturnim, vjerskim, nacionalnim i dobrotvornim organizacijama/ustanovama« u svijetu. Tim povodom, tajnik Hrvatskog doma Nikola Bilandžić kontaktirao je ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova te mu priopćio da će prema toj odluci i Hrvati u Srbiji, to jest Vojvodini, biti primatelji donacije u iznosu od 15.000 američkih dolara. Oni su takvo što, istaknuo je Bilandžić, zaslužili jer su »kroz riječ i pismu neizmjerno obogatili hrvatsku kulturnu baštinu«. Stoga je želja Hrvatskog doma iz Sacramenta da se taj novac uloži u »očuvanje kulturne baštine vojvođanskih Hrvata«.
Ista su novčana sredstva, prema odluci ravnatelja ZKVH-a, uplaćena na račun krovne institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji – te će u vremenu što slijedi, a nakon donošenja valjanih formalno-pravnih odluka, biti i utrošena u svrhu koju je odredio njihov donator.
»Puno nam znači ne samo materijalna pomoć naših Hrvata iz SAD-a, već i moralna blizina koja tim snažnije govori koliko je ona fizička udaljenost veća. Zahvalni smo na pomoći koja je udijeljena našoj zajednici, a želju naših donatora ćemo provesti u djelo te će novac biti utrošen u svrhu očuvanja kulturne baštine naše zajednice«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
»Radujem se, naravno, što su aktivnosti koje čini hrvatska zajednica u Vojvodini u području kulture prepoznate među Hrvatima čak i u SAD-u. Držim da je to najbolja potvrda i priznanje za rad brojnih djelatnika u očuvanju i razvoju hrvatske kulture u Vojvodini. Na dobivenim financijskim sredstvima smo im neizmjerno zahvalni, a bit će utrošena na one sadržaje koji će imati trajnu vrijednost za kulturu vojvođanskih Hrvata«, rekao je Žigmanov.
(HNV)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika