Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hajdučki nogomet

Pridjev u naslovu ovoga puta je pomalo dvosmislen, iako se u prvi mah odmah, posve logično pomisli na splitski Hajduk. Istina, predstava koju su bili prošloga četvrtka navečer prikazali pred 33.000 svojih navijača (rekord posjećenosti na svim susretima 3. kola kvalifikacija Konferencijske lige), bila je čista hajdučija nakon nesretno primljenog vodećeg gola gostiju iz Guimaraesa. Tri pogotka u samo dvadesetak minuta, borbenost do posljednjeg sučevog zvižduka i želja za postizanjem još boljeg rezultata. Predvođeni harambašom Livajom svi su letjeli travnjakom Poljuda, a strijelci Sahiti, Melnjak i Krovinović užarili su krcate tribine, ali i sve ostale kojima je Hajduk pri srcu i susret su gledali preko malih ekrana. Slijedi uzvrat u Portugalu, a prema viđenom Splićani bi morali sačuvati golemu prednost iz prvoga susreta jer ova momčad pod vodstvom trenera Dambrauskasa ima potencijala za mnogo više.
Hajdučki nogomet prikazao je i Dinamo, odigravši u Bugarskoj fantastičnih dvadesetak uvodnih minuta prvoga susreta na stadionu u Razgradu. Ni ne shvatajući što ih je snašlo, nogometaši Ludogoretsa doživjeli su golom Perića i autogolom vratara Padta svojevrstan prepad na svom bunjištu. I susret je hajdučkom taktikom praktično bio riješen. Višestruki hrvatski šampion iskusno i suvereno iskontrolirao je ostatak susreta, pokleknuvši samo jednom vrativši se u Zagreb s golemom prednosti od 2:1. Realno, Dinamo je mnogo bolja momčad od Ludogoretsa i zahvaljujući kvaliteti i širini svoga igračkog kadra mjesto mu je u skupinama Lige prvaka. A ako uspije u tome, onda tek slijedi čista hajdučija u nadmetanju s najboljim momčadima Staroga kontinenta.
Nakon kikseva Osijeka i Rijeke, koji će ozbiljno utjecati na euro koeficijent i buduće pozicije hrvatskih klubova u kvalifikacijama za međunarodna klupska natjecanja, pobjede Dinama i Hajduka ipak donose određenu nadu. Osobito ukoliko se obje momčadi i plasiraju u nastavak izlučnih natjecanja, tj. play off (posljednje kolo) koje donosi konačni rasplet ovosezonskih kvalifikacija. 
D. P.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika