Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europska viceprvakinja

Ovogodišnja natjecateljska sezona, prema zabilježenim rezultatima, zasigurno je najuspješnija u dosadašnjoj karijeri Lane Virc, mlade i talentirane tenisačice TK Spartak iz Subotice. Impresivna niska zapaženih rezultata na domaćim i međunarodnim turnirima (osvajanje jakog internacionalnog Čikovog memorijala, naslovi državne viceprvakinje u konkurencijama do 14 i 16 godina, polufinale na ETA turniru), krunisana je osvajanjem naslova ekipnog viceprvaka Europe u reprezentativnoj majici Srbije. Uz jednu važnu opasku: većina natjecanja uključujući i Euro, bila je u konkurenciji igračica do 16 godina starosti, a Lani je tek četrnaesta...
Počnimo razgovor s najsvježijim, ujedno i tvojim najvećim uspjehom u dosadašnjoj igračkoj karijeri, osvajanjem naslova europske ekipne viceprvakinje. Kako si ti doživjela natjecanja u Rumunjskoj i Češkoj?
Sretna sam što sam bila pozvana nastupati od strane izbornika Slobodana Rankovića, skupa s fantastičnim tenisačicama Miom Ristić (aktualnom europskom prvakinjom u pojedinačnoj konkurenciji) i Teodorom Kostović, za reprezentaciju Srbije u konkurenciji igračica do 16 godina. Pobjedama protiv Hrvatske (3:0) i Nizozemske (2:1) na kvalifikacijskom turniru u Rumunjskoj izborili smo pravo nastupa na finalnom natjecanju u Češkoj. Tamo smo prvo svladali Grčku (3:0), potom smo bili bolji od Njemačke (2:1) i na koncu u velikom finalu smo igrali protiv Češke. Susret je bio vrlo napet i rezultatski uzbudljiv, ali je umor i mali nedostatak sportske sreće presudio u korist domaćeg sastava (1:2).
Budući da si najmlađa u ekipi, dobila si priliku igrati u susretima parova. Jesi li imala tremu prilikom debija na velikoj sceni?  
Moj prvi nastup je bio u paru s Teodorom protiv Grkinja. Bio je zbilja dramatičan, jer smo spašavali četiri meč lopte i na koncu slavili 13:11 u odlučujućem match tie breaku. Moram priznati kako je u početku bilo malo treme, ali postupno, kako se igra razvijala, bila sam sve više opuštena i ona je nestala.
U kojoj mjeri su ti zapaženi rezultati u prethodnom razdoblju pomogli u nastupima za reprezentativnu selekciju?
Zasigurno jesu, jer imam već solidnog iskustva u igranju na međunarodnoj razini, a treniranje s jakim igračicama kakve su moje kolegice iz reprezentacije u velikoj mjeri mi je pomoglo u prilagodbi i igranju na jakoj europskoj sceni.
Kako sada vidiš svoju igru i na čemu bi sve trebala raditi kako bi je još više ojačala i unaprijedila u budućnosti?
Moram više uvježbavati igru pojačanog tempa, jer većina kvalitetnih tenisačica u ovom starosnom uzrastu prakticira razmjenu izuzetno jakih udaraca. Istina, one su i godinu ili dvije starije, pa ću nastojati i sama sve više pojačavati snagu svojih udaraca i prilagodbu na ovakav način igre. Trenutačno dominira agresivan stil igre s puno napadačkog tenisa, mnogo ravnih udaraca s osnovne crte prema rubovima terena s kojima se nastoji ostvariti prednost i natjerati protivnicu na pogrešku, pa ću se i sama u budućem vremenu fokusirati u tom smjeru.
Vratimo se malo unatrag i kažimo nešto o tvom najvećem individualnom uspjehu – osvajanju naslova na jakom međunarodnom Čikovom memorijalu.
Puno mi je značilo igrati pred domaćom publikom, mojoj obitelji i prijateljima bez čije velike podrške i pomoći ne bih ni uspjela u cijeloj dosadašnjoj karijeri, a koji su me bodrili tijekom svih turnirskih susreta. Najviše sam zadovoljna pobjedom protiv prve nositeljice u četvrtfinalu, jer sam nakon toga mnogo lakše igrala u polufinalu i finalu. Istina, u finalnom susretu sam se i ozlijedila, ali sam stisnula zube i pobjednički okončala susret.
Velike zasluge za tvoje impresivne rezultate ima i tvoj trener Veselin Rakočević s kojim radiš već punih pet godina.  
Veselin je odličan teniski pedagog, zbillja se ozbiljno radi na svakom treningu i jako sam sretna što mi je on trener. Nakon male ljetne pauze nastavljamo dalje i počinjemo pripreme za Svjetsko ekipno prvenstvo koje će biti održano od 1. do 6. studenoga u Turskoj.   
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika