Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sveorlovski slet u Pragu

U prvom tjednu srpnja 1929. godine glavni grad Čehoslovačke bio je domaćin Sveorlovskog sleta (Sv. Vaclavske Orlovske proslave) na kojem su sudjelovale orlovske delegacije iz cijeloga svijeta. Hrvatsko orlovstvo predstavljalo je 1.200 orlova i orlica, među njima i subotička delegacija, a fotografija pred Vama predstavlja detalj sa svečanog defilea ulicama Praga. Priča o tom veličanstvenom događaju ispričana je u vidu dnevničkog zapisa jednog od sudionika:

Srijeda, 3. srpnja

Prvoga dana našega boravka u Pragu, izjutra smo organizirano nazočili svetoj misi u crkvi Sv. Vida na Hradčanima koju je služio presvijetli Jeronim Mileta. Potom smo razgledali kraljevski dvor i posjetili izložbu sv. Većeslava, uživajući u ljepotama češke povijesti. Ostatak dana proveli smo u razgledavanju grada, ali i traženju ulaznica za brojne prigodne sletovske programe, utakmice i sl.

Četvrtak 4. srpnja

Športski dan. Internacionalna i slavenska natjecanja po vrstama na velikom stadionu Strahov, koji ima 56.000 sjedećih mjesta, ali i kapacitet za nevjerojatnih 220.000 stajaćih gledatelja. Impozantna sportska građevina dovršena je po nacrtima Alojza Držjaka 1926. godine za Osme sokolske igre, a sada je na svojoj golemoj površini terena dimenzija 310,5 m puta 202,5 m mogla primiti tisuće orlovskih vježbača iz cijeloga svijeta. Naša društvena vrsta subotičkih orlova, zastupana istim vježbačima koji su nastupili nedavno u Zagrebu: Pozderović, Tonković, Milanković, Radak, Malagurski, Marcikić i Sekereš zabilježila je vrijedan i častan rezultat osvajanjem jedanaestog mjesta u konkurenciji šezdeset i sedam međunarodnih sastava. Prvo mjesto su osvojila braća Slovenci ispred Francuza, Čehoslovaka, Nijemaca, Švicaraca, Belgijaca i ostalih.
Navečer, na svečanoj internacionalnoj akademiji, naši su izveli simboličku vježbu načelnika Hrvatskog orlovskog saveza gospodina Žanka pod nazivom Mornari, uz prigodnu kompoziciju brata Krmpotića iz Senja. Veliki pljesak brojnog i već dan prije rasprodanog auditorija, označio je ovu točku kao najuspjelijom u cijelom prigodnom programu.

Petak, 5. srpnja

U čast svetkovine sv. Ćirila i Metoda služena je svečana sveta misa na Namĕsti Krale Jiriho, a potom se formirala povorka sudionika Sveorlovskog sleta koja je prolazila glavnim gradskim trgom – Václavskim namĕstima pa preko rijeke Vltave ispod Hradčana do Stadiona Strahov. U povorci je bilo osamdeset tisuća orlova u svečanim odorama, vijorilo se tri stotine dvadeset i tri barjaka u pratnji zvukova pedeset i osam fanfara. Na Marikovoj strani rječne obale podignuta je počasna tribina za najuvaženije odličnike: kardinale Bournea i Hlonda, nadbiskupe Bauera i Kordáča, biskupe Mileta i Jegliča, ministra Korošeca, brojne druge diplomate. Svečani defile potrajao je više od dva sata i bio je to veliki trijumf   katoličke misli, a napose ideje orlovstva.   
Istoga popodneva na stadionu Strahov, za ovu prigodu ukrašenog brojnim zastavama u svečano orlovsko ruho, održao se svečani defile natjecatelja i atletsko-gimnastička natjecanja. Vojna glazba, pod ravnanjem vlč. Setine, odsvirala je čehoslovačku nacionalnu himnu, a osamdeset tisuća gledatelja srdačno je zapljeskalo članovima i članicama orlovskih društava iz cijeloga svijeta. Utrka na tri tisuće metara donijela je najveći sportski uspjeh u povijesti subotičkoga društva, senzacionalnu pobjedu našega brata i aktualnoga predsjednika, moga dobrog prijatelja Ljudevita Vujkovića Lamića. Stazu utrke naš Moco istrčao je u vremenu 9 minuta i 37,4 sekunde, vodeći od samoga njenoga početka sve do ulaska u cilj kao šampion svjetskog prvenstva katoličkih tjelovježbača. Predsjednik Čehoslovačke Republike Tomáš Masaryk osobno mu je uručio pobjednički pokal i diplomu, učinivši nas sve ponosnima i sretnima. Potom su uslijedile zajedničke gimnastičke vježbe hrvatskih i slovačkih orlova, a onda su na teren izašli i domaći gimnastičari s dvije pripremljene sportske koreografije. Navečer su partneri s terena, naši i slovački orlovi, održali vrlo uspješnu prigodnu svečanu akademiju.

Nedjelja, 7. srpnja

Posljednjeg dana Sveorlovskog sleta u Pragu, pred više od stotinu tisuća gledatelja na Stadionu Strahov organizirana je povorka narodnih nošnji svih sudionika. Prema programskoj shemi momčadi su izvodile prigodne tjelovježbe, a nakon toga su uslijedili spletovi narodnih plesova. Na koncu, upriličen je svečani defile svih vježbača koji su nastupili u sklopu Sv. Većeslavske Orlovske proslave u glavnom gradu Čehoslovačke Republike.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika