Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Književno povezivanje Hrvata u regiji

MOSTAR/LIVNO – Prošloga tjedna u Mostaru i Livnu održane su književne tribine posvećene hrvatskoj književnoj kritici i književnom velikanu Antunu Gustavu Matošu. Ovi programi povezali su predstavnike hrvatskih književnih i znanstvenih institucija iz BiH, Hrvatske i Srbije: Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba i Ogranak DHK-a slavonsko-baranjsko-srijemski iz Osijeka te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Na tribinama je, između ostalog, predstavljen i Zbornik đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXII, posvećen suvremenoj hrvatskoj književnoj kritici u Vojvodini. Također, predstavljena je i knjiga Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I., kraju naših svih ideala čiji je sunakladnik ZKVH, a objavljena je u sklopu Dana Antuna Gustava Matoša, manifestacije koja se dijelom održava i u Srbiji. U programu u Livnu sudjelovao je i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

Novi broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja

SUBOTICA – Objavljen je 13. broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na više od 330 stranica objavljeno je 11 znanstvenih i stručnih radnji koje tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti. Sadržaj Godišnjaka podijeljen je u šest tematskih cjelina, u kojima su prvoobjave suradnika ovog časopisa, značajne za sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini.
Godišnjak se može nabaviti u prostorijama ZKVH-a (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte, telefonom ili na web stranici Zavoda (www.zkvh.org.rs) u rubrici Izdavaštvo. Cijena primjerka je 1.000 dinara.

Kolonija Stipan Šabić u Subotici

SUBOTICA – Deseti saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić održava se od 8. do 13. kolovoza u Subotici. Organizator je HLU Croart, a sjedište kolonije je Dom učenika (Harambašićeva 22). Sudjeluje 13 slikara iz Srbije, Rumunjske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zatvaranje kolonije, uz prezentaciju nastalih radova, bit će sutra (subota, 13. kolovoza) u Domu učenika, u 18 sati. 

Koncert Cvijet raznolikosti

NOVI SAD – Zavodi za kulturu vojvođanskih Rumunja, Rusina, Slovaka, Mađara i Hrvata u okviru programa Novi Sad – Europska prijestolnica kulture organiziraju zajednički koncert Cvijet raznolikosti koji će biti održan u utorak, 16. kolovoza, na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu. Početak je u 20.22 sati. Na koncertu će nastupiti muzički ansambli iz pet različitih nacionalnih zajednica, a kao specijalni gosti i zvijezde večeri će nastupiti čuveni tenor Béla Mavrák i harmonikaš Lelo Nika. Hrvatsku manjinu predstavljat će Komorni sastav HGU Festival bunjevački pisama i vokalna solistica Marija Kovač iz Subotice. Ulaz na koncert se ne naplaćuje. Povodom ovoga koncerta otvorena je i nova FB stranica Cvet raznolikosti na kojoj će biti objavljene sve aktualnosti u svezi održavanja koncerta.

Poziv za sudjelovanje na Festivalu tradicijskog pjevanja

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice poziva sve amaterske pjevačke skupine koje njeguju tradicijsku pjesmu da se prijave za sudjelovanje na V. međunarodnom festivalu tradicijskog pjevanja koji će biti održan u HKC-u u Subotici, 15. listopada 2022. (subota). Skupine mogu biti: ženske, muške ili mješovite i predstavljaju se s po dvije pjesme. Festival je natjecateljskog karaktera, u sastavu tročlanog stručnog žirija, koji dodjeljuje nagrade i specijalna priznanja. Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese na hkcbunjevackokolo@yahoo.com ili na senkahorvat@yahoo.com, a rok za prijavu je do 25. IX. 2022. godine. Organizacijski odbor festivala zadržava pravo odlučivanja o izboru prijavljenih pjevačkih skupina. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika