Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rajićevo zastupničko pitanje, zadužbina Marije Vojnić

6. kolovoza 1920. – Neven piše da Djevojačko katoličko društvo u Subotici priređuje veliku sjednicu 7. kolovoza u 4 sata poslije podne u Golubovoj školi (IV. krug). Ondje će biti izbor »bandašice«.

7. kolovoza 1920. – Neven piše da Katoličko djevojačko društvo priređuje u Subotici 8. kolovoza Dužijancu i uz tu vijest donosi program ove žetelačke zahvalne svečanosti. Konjička četa obavit će vježbu 7. kolovoza prije podne u 8 sati i poslije podne u 5 sati. Sutradan, 8. kolovoza, u 9 sati, u gradskom kazalištu bit će održane predstave Kolera i Pepeljuga.

8. kolovoza 1919. – Neven prenosi interpelaciju (zastupničko pitanje) narodnog zastupnika Blaška Rajića ministru unutarnjih djela u vezi s popisom pučanstva. Rajić prosvjeduje što je najviši činovnik Bačke županije, župan Kosta Bugarski zabranio plebiscit (izjašnjavanje naroda) u Bajskom trokutu i odredio za obavljanje popisa »mađarske učitelje, podnotaroše i ostale, koji su zakleti neprijatelji slavenstva«. Rajić između ostalog poručuje ministru: »Zna li g. ministar, da na čelu županije Bačke, sjedi čovjek, koji je neprijatelj naše narodne stvari? Zna li g. ministar, da je ovaj čovjek svojim neprijateljskim postupanjem izložio najozbiljnijoj pogibelji gornje krajeve ove županije. Zna li g. ministar, da je taj čovjek ovih dana bezobzirno napao ljude, koji tamo za narodnu stvar rade i ugušio plebiscit, koji se je u narodu spontano pojavio i počeo izvršavati«.

9. kolovoza 1913. – Neven piše da je 7. kolovoza umro Pere Skenderović, hrvatski prvak u Subotici, koji se istakao kao urednik Nevena. Dana 7. kolovoza je otputovao u Tavankut vlakom da posjeti brata, znance i tamošnjeg župnika (Grgu Romića). Po povratku ga je snašla smrt na subotičkom kolodvoru u 49. godini života.

10. kolovoza 1920. – Neven piše da je u njegovom uredništvu (Subotica) počeo tečaj francuskog jezika, koji drži profesor Frano Slavić, i to: od 8 do 9 sati u jutro za mladiće, a od 3 do 4 sata popodne za djevojke. Neven također oglašava da filijala Hrvatskog radiše u Subotici prima jednog brijačkog, jednog trgovačkog i jednog tiskarskog šegrta. Istodobno, nudi jednog šegrta za bravara. Zainteresirani neka se jave kod prof. Dragutina Šarčevića, tajnika Hrvatskog radiše u Pučkoj kasini.

11. kolovoza 1935. – Naše slovo piše o dobrotvornoj zadužbini Marije Vojnić, udovne Toše Vojnića, oboje iz čuvene plemenite obitelji Vojnići od Bajše. Marija je umrla 1904. Iza sebe je ostavila 500 lanaca zemlje radi podizanja doma za djevojačku siročad prvenstveno iz Subotice od 6 do 14 godina. Radi osiguravanja prostorija za dom naročiti odbor je od svote iz dobrotvornog fonda Marije Tošinice otkupio palaču na Daničićevoj cesti (danas Segedinska cesta). U dom se u prvo vrijeme primala samo katolička djevojačka siročad iz Subotice, a kasnije i drugih vjeroispovijesti i iz drugih mjesta. Broj djevojčica je rastao, a dugovi su rasli. Spali su 1935. na više stotina tisuća dinara i na dug od 250.000 dinara samo na ime pristojbe. Situacija zadužbine je kritična. Radi popravke financija potrebno je smanjiti broj djevojčica (kojih ima 46), u suprotnom dom će se morati obustaviti.

12. kolovoza 1938. – Subotičke novine pišu da će se na jesen u Subotici prikazivati veoma uspjeli film Hrvati u Svetoj zemlji, koji je probudio veliko zanimanje po svim hrvatskim krajevima. Među hodočasnicima, koji su usnimljeni na ovom putovanju, bio je i »bać« Joso Martinović, bački Hrvat, »koji je već tri puta bio u Svetoj zemlji i kao takav postao barjaktar hrvatskog hodošašća«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika