Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Veliko prelo«

SUBOTICA - U restaurantu subotičke Korporacije »Sever« (Magnetnih polja bb, Subotica), 8. veljače bit će održana tradicionalna manifestacija »Veliko prelo« , 24. po redu, od davne 1879. kada je prvu organizirala negdašnja »Pučka kasina«. Ovogodišnje »Veliko prelo« organizira HKC »Bunjevačko kolo«, a središnja točka programa bit će nastup glasovite pjevačice Vere Svobode, koju će pratiti tamburaški orkestar »Ravnica«. Za one koji vole zabavnu glazbu, tu je i pop-rock skupina »Amor«. 
Uobičajeno je da se ova manifestacija koja nastavlja tradiciju baštine bunjevačkih Hrvata održava za »Marin« (2. veljače), no ove je godine ona pomjerena zbog poklapanja s multimedijalnim predstavljanjem projekta »Hrvatska priča«, koju, 1. i 2. veljače organizira Konzulat Republike Hrvatske. 
Gosti »Prela« bit će predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske, Konzulata Republike Mađarske, gradonačelnik Subotice István Ispánovics, potpredsjednik republičke Vlade József Kasza, potpredsjednik Skupštine općine Subotica Bela Tonković, ravnatelj Bajske bunjevačke katoličke čitaonice Antun Mujić, te predsjednik hrvatske samouprave u Mađarskoj dr. Mijo Karagić.
Ulaznice za »Veliko prelo« i ove će se godine moći kupiti po dvostrukoj cijeni - 1.200 dinara za odrasle i 600 dinare za mlađe (od 27 godina). U okviru manifestacije bit će održano natjecanje za »najlipču prelju« (koja će biti izabarana među prisutnim gošćama) i za »najlipču preljsku pismu«. Natječaj za »Preljsku pismu« otvoren je do 3. veljače (ponedjeljak), a radovi se do toga datuma mogu poslati u HKC »Bunjevačko kolo« (Preradovićeva 4, 24.000 Subotica). 
 
R. G. Tilly
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika