Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ukidanje »preventivne cenzure«, svečanost za doktore prava

30. srpnja 1921. – Neven piše da je uredništvo lista dobilo iz ureda velikog župana za grad Suboticu odluku 1018/1921 koja glasi: »Današnjim se danom ukida preventivna cenzura svih dnevnih i nedjeljnih listova u Subotici itd«. Neven naglašava nezakonitost i neustavnost preventivne cenzure u Subotici, podsjećajući da 13. članak ustava Kraljevine SHS izričito zabranjuje bilo kakvu cenzuru osim u slučaju rata: »Štampa je slobodna. Ne može se ustanoviti nikakva preventivna mjera, koja spriječava izlaženje, prodaju i rasturanje spisa i novina. Cenzura se može ustanoviti samo za vrijeme rata ili mobilizacije, i to za stvari zakonom unaprijed predviđene itd.«.

31. srpnja 1926. – Hrvatske novine pišu da je Apelacijski sud u Novom Sadu oslobodio Josipa Vukovića Đidu optužbe za članak »Hrvati svi na okup«, koji je objavljen u Nevenu i zbog kojega ga je subotički Okružni sud osudio na mjesec dana zatvora i parnične troškove. List također izvještava da je Joso Šokčić osuđen na 15 dana zatvora i parnične troškove zbog klevetanja čonopljanskog kapelana Lajosa Kanyóa u Bácsmeyei Naplóu.

1. kolovoza 1898. – Neven piše da su 2. srpnja promaknuti u doktore prava Josip Vojnić Hajduk i Stipan Matijević, članovi udruge mladih hrvatskih intelektualaca u Subotici Kolo mladeži. U njihovu čast Kolo mladeži priredilo je svečanu večeru. Svečare je pozdravio pravnik Babijan Malagurski. Zabava je okupila skoro sve članove Kola mladeži.

2. kolovoza 1940. – Subotičke novine pišu da će u nedjelju, 4. kolovoza, HKD Miroljub u Somboru održati svoju uobičajenu tradicionalnu Dožijancu.

3. kolovoza 1973. – Subotičke novine pišu da se na posljednjoj Dužijanci najbolje vidjela masovnost KUD-a Bunjevačko kolo, »koje u posljednje vrijeme (naročito poslije korenitih promjena unutar organizacije) prerasta ovire svoga imena«. Tajnik Bunjevačkog kola Antun Stantić je izjavio za novine između ostaloga: »Od jeseni namjeravamo organizirati rad folklornih sekcija pri osnovnim školama. Razgovori oko toga su već počeli, i mi očekujemo da će naš koreograf već u rujnu početi raditi s pionirima«.

4. kolovoza 1917. – Zagrebačke novine pišu kako Bačka i Banat gravitiraju prema Hrvatskoj i da Srbima i Hrvatima koji žive izvan hrvatske domovine, preko Dunava i Save, treba dati autonomiju: »I Bačka i Banat idu k Hrvatskoj. Problem hrvatskoga jedinstva se ne će zaustaviti na Dravi i Dunavu, osim ako prekodravskim Hrvatima i Srbima dadu autonomiju«.

5. kolovoza 1938. – Hrvatski dnevnik piše da će se 8. kolovoza ujutro u somborskoj župnoj crkvi održati zadušnice prigodom 10-godišnjice smrti Stjepana Radića.

5. kolovoza 1938. – Subotičke novine donose jedno objašnjenje Ljudevita Vujkovića Lamića starijeg u vezi s njegovim člankom o narodnim običajima subotičkih Hrvata, koji je objavljen u Glasniku jugoslavenskog profesorskog društva. On piše kako je urednik časopisa protivno svakim praksama i normama na svoju ruku cenzurirao njegov članak, izbacivši one dijelove, koji su ga previše asocirali na Hrvate. Vujković Lamić naglašava apsurdnost iskrivljavanja istine o subotičkim Hrvatima: »Nacionalno opredjeljenje Bunjevaca kao i pripadnost vjerskog osjećaja, što baš karakterizira Bunjevce kao Hrvate i katolike, on je namjerno izostavio, a i ne pitajući me za dozvolu. Držim da je akademski – profesori bi barem trebali biti akademski obrazovani – da me u slučaju mijenjanja ili izostavljanja pojedinih najkarakterističnijih mjesta trebalo pitati. To nije učinjeno. Razlozi su poznati«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika