Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bog je dao kroz one koji su otvorenog srca

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije župne crkve Presvetog Trojstva u Kukujevcima, postavljanja nove kupole i zlatnog križa, Kukujevčani raseljeni po Hrvatskoj i po svijetu još jednom su pokazali svoju humanost, te u kratkom vremenu prikupili značajna sredstva za kupnju četiri sata u crkvi. Na blagdan Presvetog Trojstva, kukujevački kirbaj, župnik Nikica Bošnjaković prikazao je nazočnim vjernicima kupljene satove za zvonik crkve sa svim pripadajućim dijelovima. Novac za kupovinu četiri sata, u iznosu od 16.250 kuna, skupili su članovi Zavičajne udruge Kukujevci, obitelji koje vuku korijene iz Kukujevaca.
U svim dosadašnjim akcijama (prikupljanju sredstava za adaptaciju crkve, uređenju kapele Gospe u polju u kukujevačkom ataru, uređenju groblja) raseljeni Kukujevčani su se rado odazivali. 
»Pokrenuli smo inicijativu za prikupljanje sredstava od Kukujevčana iz cijelog svijeta. Ponudili smo opcije da jedna ili dvije obitelji plaćaju po jedan sat čija je cijena 2.200 eura ili da više obitelji prikupe ta sredstva. Odgovor Kukujevčana bio je dobar. U tri dana smo uspjeli osigurati novac za tri sata. Novac za dva sata je osiguran od dvije obitelji, dok su za treći sat novac dale tri obitelji. Sredstva za kupovinu četvrtog sata dali su brojni vjernici. Sa zadovoljstvom sam obavijestio župnika da su sredstva prikupljena i da može krenuti u dogovor s poduzećem za nastavak radova. Predali smo mu prvi dio novca u iznosu od 4.800 eura i u roku od mjesec dana satovi su isporučeni i doneseni u Šid. Napravili smo i drugi ugovor u iznosu od 4.000 eura. Zadovoljstvo je svih nas što smo uspjeli prikupiti ovaj novac«, kaže Milan Cindrić iz Zavičajne udruge Kukujevci.
U svom obraćanju vjernicima župnik Bošnjaković je između ostalog istaknuo da mu je posebno drago da su se počeli buditi raseljeni Kukujevčani koji pripadaju svojoj župnoj crkvi.
»Župnoj crkvi u Kukujevcima je potrebno vratiti slavu. Taj objekt je posvećen zbog tajne naše vjere, našeg Boga, a to je Otac, Sin i Duh Sveti, Presveto Trojstvo. Mi danas ne možemo imati svetu misu u crkvi nego u župnoj kući. Ali sila Boga živoga i ove godine nam pokazuje da oni koji pripadaju toj crkvi, raseljeni diljem svijeta, žele svoju crkvu obnavljati. To je Božje djelo. Bogu ništa nije nemoguće, ali zato On traži našu vjeru, našu ljubav i naše silno pouzdanje u Njega, kako bi svoju svemoć mogao kanalizirati kroz nas, Njegove vjernike«, istaknuo je vlč. Bošnjaković.
Žbukanje crkve prethodit će postavljanju satova. Kako navode iz Zavičajne udruge Kukujevci, sredstva su osigurana i za te radove.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika