Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crveni mentalni alarm

Caritas Sv. Anastazija iz Srijemske Mitrovice organizirao je stručni skup posvećen mentalnom zdravlju. Skup je održan 9. lipnja u Gradskoj kući u Srijemskoj Mitrovici. Okrugli stol pod nazivom »Za život u ritmu svakog srca« nastao je kao odgovor na apel Ministarstva zdravlja Srbije da se lipanj proglasi za mjesec posvećen podizanju svijesti o mentalnom zdravlju. 
Sudjelovalo je 40 stručnjaka iz područja zdravstva, socijalne zaštite i predstavnika organizacija civilnog društva. Koordinatorica mitrovačkog Caritasa Kristina Dragišić, inače master psihologinja, upoznala je prisutne s najnovijim podacima o stanju mentalnog zdravlja stanovništva Srbije, o kojima je prije nekoliko dana govorio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 
»Podaci su alarmantni i upozoravaju da u ovom trenutku 15,2 posto stanovništva ispunjava kriterije nekog psihičkog poremećaja. Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti sastavni su dio Agende održivog razvoja usvojene od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Stoga zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja obuhvaćaju sve mjere i aktivnosti usmjerene na uspostavljanje i održanje psihičkog blagostanja. Te mjere su vezane za promociju i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, kao i prevenciju koja obuhvaća rano prepoznavanje, liječenje i rehabilitaciju poremećaja ponašanja i mentalnih poremećaja. Caritas već skoro 18 godina aktivno sudjeluje u realizaciji ovih zadataka, a zato smo i danas ovdje okupljeni«, istaknula je Kristina Dragišić.
Na ovo izlaganje nadovezala se veoma zanimljivim rezultatima istraživanja, provedenim od Komore socijalne zaštite ravnateljica ove ustanove Sandra Perić. 
»Ovo istraživanje nam je ukazalo na stanje zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, s akcentom na procjenu mentalnog stanja i situacijom tijekom covida. Veoma detaljna analiza pokazala je da u sistemu socijalne zaštite postoji deficit od skoro 1.000 zaposlenih te da ovaj sistem amortizira mnoge probleme tranzicije i da u dugom periodu djeluje pod kontinuiranim i dugotrajnim stresnim okolnostima koji direktno utječu na kvalitetu rada zaposlenih i njihovo zadovoljstvo poslom. Ujedno su nedovoljno plaćeni i pod stalnom negativnom kampanjom u društvu, što dodatno otežava rad i stanje mentalnog zdravlja zaposlenih u svim sistemima socijalne zaštite, institucionalnim i vaninstitucionalnim«, istaknula je ona.
U drugom dijelu okruglog stola su Andrijana Nikolić iz Caritasa Šabac i Marijana Lopin iz mitrovačkog Caritasa Sv. Anastazija predstavili načine s kojima se radi s osobama s mentalnim smetnjama. Tu su bile predočene Caritasove metode sistemskog i vaninstitucionalnog rada s osobama s mentalnim smetnjama. Radom dnevnih boravaka, radno okupacijskih terapija i socijalnih poduzeća koji u sebi aktiviraju i integriraju ovu osjetljivu grupu stanovništva. Kako je rečeno, u šabačkom Caritasu u okviru socijalnog poduzeća zaposleno je devet osoba, dok je u mitrovačkom Caritasu radni angažman našlo tri osobe s invaliditetom, od kojih su dvije s mentalnim smetnjama.
Skup je otvorio direktor Caritasa Srbije o. Michai Gherghel. O programskom radu na polju mentalnog zdravlja Caritasa u Srbiji prisutne je upoznala nacionalna koordinatorica na programu mentalnog zdravlja Jelena Ankić.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika